Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleViata de familieSfaturi rapide pentru parinti mai buniŞomajul - Explică-i copilului de ce nu mai lucrezi
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
un vot
1155 afisări
img
img
img
img img img img img

Şomajul - Explică-i copilului de ce nu mai lucrezi

Articol adăugat de Mihaela Manea  Offline la 01 noiembrie 2013*


În cazul în care ți-ai pierdut locul de muncă, încearcă să-i explici copilului situația și consecințele fără să-l sperii. Pentru a se simți în continuare în siguranță, atenuează-i anxietatea evitând schimbările.

   Ai putea să nu împărtășești această veste și copilului tău, dar când o să observe că ești îngrijorat, oricum o să ajungă la diverse concluzii: fie o să creadă că divorțați, fie că ești bolnav sau că a făcut el ceva greșit. Prin urmare, este de preferat să-i povestești o parte din problema reală, cât să nu-i cauzeze mai multă anxietate. 

   Explică-i în funcție de ce vârstă are / cât este de matur
   În cazul preșcolarilor evită cuvintele complicate ca "recesiune"; "deocamdată nu mai au nevoie de mine la serviciu, așa că o să petrecem mai mult timp împreună", o astfel de explicație este suficienă. Pentru copiii puțin mai mari ai putea să adaugi că cei pentru care lucrai și-au sistat activitatea. Adolescenții au nevoie de mai multe detalii; fă-i să înțeleagă că pentru a face niște economii, compania a fost nevoită să renunțe la niște angajați.

   Nu blama pe nimeni în fața copilului
   Dacă unul dintre voi a fost destituit, este normal să fiți supărați, dar nu vă acuzați, nu vă plângeți de fostul angajator sau de economie cănd copilul este prezent. În cazul în care tu ai provocat această situație, poți decide să-i relatezi și acest lucru dacă consideri ca poate fi o lecție din care poate ar învăța ceva: ai greșit și uneori consecințele sunt foarte mari chiar și pentru greșeli mici, trebuie să inveți din această greșeală pentru ca aceasta să nu se mai repete. Asta o să-i transmită că oricine poate greși, dar și să-și asume responsabilitatea pentru faptele sale. 

   Discutați efectele
   Chiar dacă copilul este îngrijorat de starea ta, tot vrea să știe cum o să fie el afectat de această situție. În timp ce-i expui ramificațiile, fă-l să înțeleagă că pentru a depăși această problemă se vor produce schimbări minime și subliniază aceste sacrificii: poate vă mutați sau veți tăia din lista de cumpărături sau se va renunța pentru o vreme la mers la cinematograf, dar amintindu-i că o să puteți viziona în continuare filmele acasă. Totodată, e bine să-i spui dacă poate să le comunice și altora împrejurarea, și cui.

   Dezvăluie planul
   Copiii au nevoie de siguranță, să fie convinși că poți să ai în continuare grijă de ei. Unui copil mai mic e suficient să i se facă cunoscut faptul că-ți cauți deja un nou loc de muncă. Adolescentul vrea să fie asigurat că există niște rezerve într-un cont sau că datorită experienței ai șanse mari să te angajezi repede.

   Acceptă ajutorul lor
   Dacă vrea să contribuie la amelioarea situației poți să-i permiți să vină cu idei pentru petrecerea timpului liber fără să cheltuiți vreun ban sau încadrându-vă într-un buget. Deși s-au făcut ajustări, încă vă puteți distra. Asta o să-l ajute să accepte mai ușor realitatea curentă pentru că aceasta se află sub control.

   Respectă rutinele
   Pentru a se simți în siguranță, copiii depind de menținerea normalității, a deprinderilor; încearcă să păstrezi orele obișnuite de masă, somn sau distracție. Minimalizează schimbările!

      
   


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Rutina... bat-o vina !,  1 iunie - Ziua copilului,  ZIUA COPILULUI,  Utilizarea...,  Primii 6 ani,  Atentia asupra copilului...,  Sexul copilului are, cu...,  Aveti incredere in...,  25 de sfaturi pe care un...,  Cunoasteti Drepturile...

 
SUS