Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleViata de familieEducatia de acasaPrimii 6 ani
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,23
102 voturi
3731 afisări
img
img
img
img img img img img

Primii 6 ani

Articol adăugat de Dafna Greemberg  Offline la 14 iunie 2009


In ceea se priveste psihologia copilului se spune ca totul se intampla inainte de 6 ani, probabil de aici si celebra de acum vorba "cei 7 ani de acasa".

Acesti 6 ani sunt impartiti in 4 mari perioade, etape ale dezvoltarii, 4 "lentile mari " prin care copilul priveste lumea:

Nastere - momentul in care copilul stie sa mearga
Contrar asteptarilor ( toti il considera bebelus,un ghemotoc incapabil de ceva) este perioada in care se formeaza viziune fundamentala a vietii, bebelusul isi stabileste propria filosofie a vietii si sentimentele esentiale asupra a ceea ce inseamna a trai. Este perioada cu o importanta cruciala, mai mult chiar decat etapele ulterioare. La sfarsitul acestei perioade este gata formata prima lentila si cea mai importanta: constiinta de sine sau ego-ul

Etapa primilor pasi: de cand stie sa mearga - 2ani
Posibilitatea de explorare activa a ceea ce il inconjoara , dezvoltarea limbajului de la gangurelilor ce imita sunetele cadentate ale limbajului adultilor la fraze de un cuvant sunt doar o mica parte din transformarile acestei perioade, punandu-si puternic amprenta asupra increderii in sine, sentiment ce va forma a doua lentila in optica ego-ului sau.

Prima adolescenta: 2 ani -3 ani
Intervalul de timp dat este general, caci fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul lui: 25% din copii au depasit aceasta perioada de dezvoltare, 50% tocmai o traiesc, iar alti 25% inca nu au ajuns la ea
Este prima perioada de dezechilibru, de nervi ai parintilor intinsi la maxim, numele si-l datoreaza asemanarii frapante cu adevarata adolescenta, perioada 13-19 ani, ceea ce in pshilogicie poarta numele de "a doua adolescenta".
Este perioada descoperirii individualitatii in opozitie cu conformismul social, este stadiul in cursul caruia copilul devine constient de personalitatea sa unica.
La varsta primei adolescente, aspectul cel mai marcant al dezvoltarii este calitatea dinamica a personalitatii. In acest stadiu al dezvoltarii parintii trebuie sa ofere copilului 3 lucruri esentiale: respect pentru dinamismul sau vital, reguli adaptate acestui dinamism si supletea lor de adaptare, astfel il vor ajuta sa isi completeze sistemul optic al conceptului despre sine cu inca o lentita.

Varsta prescolara: 3 - 6 ani
O perioada de puternice oscilatii: varsta de 3 ani, "varsta de aur", perioada placuta atata pentru parinti cat si pentru copii, 4 ani - marcata de dezechilibre, insecuritate, lipsa de coordonare in aproape orice act comportamental, 5 ani - varsta delicioasa, de liniste, copilul este rezonabil, serios, stabil si echilibrat, concentrare si corectitudine.
Per total este perioada in care invata sa isi controleze miscarile impulsive, se separa de mama, invata relatia de "a da" si "a lua" cu alti copii de varsta lui,invata exprimarea sentimentelor, are loc identificarea cu un sex si apartenenta de gen , apar idilele familiare (indragostirea de parintele de sex opus), sensibilitate la stimularea intelectuala etc. Cel mai important in aceasta perioada sunt capatarea aptitudinilor decisive si fundamentale in ceea ce priveste propria sexualitatea.

La capatul acestei perioade de 5 ani, daca totul s-a facut cu grija ,copilul trebuie sa aiba un concept de sine cat mai robust si bazele unei personalitati sanatoase si stabile, incredere in sine si o puternica constiinta a individualitatii sale.

In momentul in care copilul atinge varsta de 6 ani,structurile esentiale ale personalitatii sale sunt deja formate, personalitate pe care o va avea toata viata. Ea va determina in mare parte reusita scolara si cea a vietii adulte, comportamentul in societate, atitudinile vi-a-vis de problemele sexuale, cum ii va fi tineretea, cu ce fel de persoana se va casatori( daca se va casatori) si cum va reusi casnicia.

Acesti primi 5 ani isi vor pune puternic amprenta si pe dezvoltarea intelectuala a copilului, numeroasele cercetari in domeniu relevand faptul ca : un copil atinge jumatatea nivelului sau de inteligenta la varsta de 4 ani, 30% mai mult ( in plus) la 8 ani, si restul de 20% la 17 ani.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Singura acasa,  Divorțul pentru copii:...,  1 iunie - Ziua copilului,  ZIUA COPILULUI,  Şomajul - Explică-i...,  Utilizarea...,  Atentia asupra copilului...,  Cum sa faci piureuri de...,  Sexul copilului are, cu...,  Aveti incredere in...,  25 de sfaturi pe care un...,  Cunoasteti Drepturile...

 
SUS