Uneori se pare ca singura metoda de a-i face pe copii sa te asculte este sa tipi. Incearca sa nu mai faci asta si bucura-te de un comportament mai bun in tot acest timp.
Uneori se pare ca singura metoda de a-i face pe copii sa te asculte este sa tipi. Incearca sa nu mai faci asta si bucura-te de un comportament mai bun in tot acest timp. Copiii intotdeauna vor dori ceea ce nu au, prajituri la micul dejun, un film la culcare, papuci intr-o zi de iarna. Cand primesc inevitabilul raspuns "Nu", de cele mai multe ori incep sa planga, sa scrie pe podea sau sa dea cu picioarele. Inainte sa iti dai seama, iar tipi.
Cum evolueaza lucrurile de la o rugaminte de a se uita la film la scandalul provocat in cateva secunde? Copiii in general iti ating punctul sensibil iar tu, la fel ca multi alti parinti, reactionezi tipand. (Daca nu ai tipat niciodata la copilul tau, sa stii ca esti printre putinii care nu au facut-o) Specialistii spun ca 89% dintre parinti recunosc ca au facut asta. Dupa aceea adultii se pot simti vinovati si isi doresc sa fi tratat situatia intr-o alta maniera.
Se pare ca nici pentru copii nu e distractiv, spun specialistii. Daca tipatul este unica ta forma de disciplina, acest lucru poate diminua sentimentul de securitate al copilului tau si stima de sine. Daca tipi doar ocazional nu iti vei traumatiza copilul, ne asigura specialistii, dar chiar si asa, nu este o tactica buna in cresterea copiilor tai.
Tipatul este infricosator, astfel activeaza raspunsul emotional al copilului de a tipa la randul lui si ii blocheaza gandirea logica. Daca tipam la un copil acesta se va opri din procesarea informatiei si daca vrei sa il faci sa inteleaga ca nu are un comportament adecvat, ca parinte, vrei ca el sa te inteleaga, explica specialistii.
Cand parintii ridica tonul vocii, ii invata pe copii sa faca la fel atunci cand sunt suparati. Daca parintii lovesc si copiii vor lovi, daca tipa, o vor face si ei. Daca sunt calmi, la fel vor reactiona si copiii. Desigur, fiecare parinte are punctele lui slabe si daca acesea sunt atinse nici cel mai calm parinte din lume nu va rezista. Cand se intampla asta, este foarte important sa iti ceri scuze si sa recunosti in fata copilului tau ca ai fi putut sa reactionezi altfel.
Parintii nu pot spune ca este in regula sa mai si gresesti, apoi sa nu admita cand gresesc chiar ei si, chiar mai rau, sa nu isi ceara scuze.
Identificarea situatiilor care duc frecvent la tipete, este foarte utila. Astfel poti planifica reactia si poti avea controlul asupra emotiilor tale.
Lupta pentru putere
Copilul tau vrea o prajitura la micul dejun si nu accepta "Nu" ca raspuns. Probabil se gandeste ca daca va tipa si va plange, mama va ceda. Pe masura ce situatia devine o batalie intre cei 2, parintele pierde controlul si tipa.
De ce isi pierd calmul parintii
Cand copiii ne submineaza autoritatea (facand lucruri care stiu ca ne vor supara sau ignorand ce spunem) ramanem cu un sentiment de neputinta. Cand tipi, probabil nu o faci din cauza prajiturii, este o tentativa de a recapata controlul.
Solutia fara tipete
Ca lupta pentru putere sa nu escaladeze, fa un efort si inlatura starea de cearta. In loc sa te concentrezi pe cine castiga si cine pierde, incearca sa gasesti, alaturi de copilul tau, o solutie mai buna. In primul rand, explica-ti pozitia simplu: ""Nu mancam prajituri la micul dejun". Apoi, ofera-i cateva optiuni: "Ai prefera iaurt sau cereale?" Astfel copilul va simti ca are si el control asupra situatiei, spun specialistii. Daca asta nu functioneaza, poti detensiona situatia prin umor. Dansand in senin, poate fi un truc bun pentru a-i induce copilului o stare de bine, o stare in care poate si vrea sa gasiti o solutie de mijloc.
Fiind in intarziere
Cea mai grea parte a zilei unei mame este aceea de pregatire a copiilor pentru scoala. Le spui sa se imbrace si ei te ignora. In sfarsit iti gasesti cheile iar ei fug si se ascund. Toate bune si frumoase pana iti pierzi calmul.
De ce isi pierd calmul parintii
Este extrem de frustrant atunci cand esti grabita si nimeni nu respecta programul. Te simti nesemnificativa, fara control si impovarata de toate acestea. Evident va trebui sa renunti la ce faceai si sa iti fortezi copiii sa se imbrace. E usor sa uiti ca cei mici nu sunt constienti ca intarziatul are consecinte. Dar repetand acelasi lucru nu este solutia. II invata ca sunt prostuti si nu inteleg sau ca nu trebuie sa raspunda de prima data.
Solutia fara tipete
In loc sa iti bati copiii la cap pana ajungi in punctul de a tipa la ei, spune-le o singura data ca trebuie sa fie gata de plecare si apoi nu le mai aduce aminte. Spune "Plecam in 10 minute, sper ca o sa fiti imbracati si gata de plecare." Daca nu sunt gata, pune-i in masina asa cum sunt, nu conteaza cu ce sunt imbracati. Daca cei mici vor trebui sa mearga la scoala in pijama, data viitoare vor sti mai bine.
Disputele intre frati
Copilul tau poate parea un geniu cand vine vorba de atins punctele slabe ale fratelui. In masina, in drumul spre parc, ii atinge putin paturica si totul devine un spectacol de tipete.
De ce isi pierd calmul parintii
Nu conteaa cine ainceput, este aproape imposibil sa faci pe arbitrul cand ambii copii tipa si dau din picioare. Si situatia devine perciculoasa daca toate acestea se intampla cand tu esti la volan.
Solutia fara tipete
Cand lucrurile se incalzesc intre copiii tai, o reactie negativa dura, din partea ta, poate fi considerata benzina peste foc. Doar va agrava situatia. In special pe drum, cand nu poti sa fi atenta la ei si sa te implici, pe langa asta sa mai si conduci. Dar incearca sa iti mentii calmul. Poti opri masina, explica-le ca este periculos ca ei sa se certe cat timp tu conduci, le poti spune "Inteleg ca sunteti suparati, dar nu putem pleca nicaieri pana nu va calmati. Cand va impacati, putem pleca la drum."
Apoi stai calma, citeste o carte si asteapta sa se calmeze. Aceasta reactie le va da de inteles ca nu vei lua partea unuia dintre ei si va da un exmplu de buna purtare. Cand parintii raspund calm in astfel de situatii si copiii, la randul lor, vor trata astfel de situatii calmi.
|