Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleResurseFlora si faunaAlcea rosea sau... nalba de gradina
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,12
20 voturi
3777 afisări
img
img
img
img img img img img

Alcea rosea sau... nalba de gradina

Articol adăugat de Elena Crestescu  Offline la 15 iulie 2009


Planta perena, cultivata adesea ca anuala sau bienala

Planta perena, cultivata adesea ca anuala sau bienala, Alcea rosea reprezinta o pata de culoare in gradina, ce atrage atentia prin inaltimea tijelor florale. Intrucat poate atinge usor, 150-180 cm, este de preferat sa o asezati ca element central intr-o locatie insotia din gradina sau pentru a ascunde un gard sau un zid de cladire.

Formeaza frunze mari, rotunjite, cu aspect pufos, din mijlocul carora apar tije groase pline de boboci. Acestia se deschid treptat, de la baza catre varf, lasand la iveala flori in forma de cupa, de cca 10-12 cm diametru, in diverse nuante de roz, rosu, galben, mov si alb. Are nevoie de luminaputernica pentru a forma boboci, chiar de locuri foarte insorite. Plantata in zone chiar si un pic umbrite nu va inflori. Tolereaza usor arsita verilor din tara noastra, rezistand chiar si la frigul iernii, cu conditia sa fie plantata in locuri protejate de curenti sau vanturi puternice. Temperaturile ideale de cultivare a Nalbei de gradina sunt cuprinse intre 16 si 26 grade Celsius.
Are nevoie de udariperiodice, in prima faza de la momentul transplantarii rasadurilor si pana la formarea bobocilor. Dupa ce prinde radacini viguroase, suporta si perioade scurte de seceta. Totusi, evitati sa o lasati neudata mai mult de 2 saptamani, in perioada verii, caci veti compromite inflorirea. Nu pretinde umiditate atmosferica ridicata, dar solicita un substrat de culturafertil, un pamant de gradina obisnuit fiind de departe cea mai buna alegere. Aveti grija in ce zona a gradinii o plantati, caci nu creste in soluri sarate sau nisipoase.

Singurele ingrasaminte pe care puteti sa i le administrati sunt mranita de gradina si ingrasamintele naturale, dar nici acestea nu constituie o necesitate stringenta.

Inflorirea se desfasoara incepand cu jumatatea lunii iunie si pana la sfarsitul lui septembrie, tijele inalte si incarcate de boboci, desfacand pe rand, de la baza catre varf, zeci de flori diafane.

Desi rezista in gradina 2-3 ani, rugina frunzelor ii slabeste vigoarea, afectandu-i in timp calitatea infloririi. Din acest motiv, se cultiva cel mai bine ca planta anuala de rasad, inmultindu-se prin seminte semanate la cald. Plantele obtinute se tranplanteaza in gradina, dupa trecerea pericolului de inghet.

O alta metoda de propagare utilizata este autoinsamantarea. Pentru acest lucru se lasa toamna, in gradina, cateva tulpini netaiate de Nalba. Semintele se vor scutura singure in bataia vantului.img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Gradina Zeitei de Jad,  "Zoorasia" - Yokohama,...,  Alex cel nazdravan,  Laleaua,  Degetica,  Curiozitati din natura,  Curiozitati despre plante,  Orhideea - o regina a...,  Brandusa - legenda si...,  Flori de dovleac umplute

 
SUS