Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleResurseBogatiile PamantuluiAmetistul
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,32
57 voturi
7671 afisări
img
img
img
img img img img img

Ametistul

Articol adăugat de Iulia Lacramioara Erbaru  Offline la 23 iunie 2009


Originea etimologică a numelui provine din limba greacă αμεθυστoς (amethystos) = „contra beţiei”, numele acesta se datorează credinţei că persoana care poartă un ametist este cruţat de beţie la consumarea vinului.

O altă variantă a originii etimologice a numelui de ametist provine din legenda în care Bahus zeul vinului a turnat vin pe o nimfă care era transformată cristal, cristalul devenind violet. Ametistului i se mai atribuie rolul de apărare contra demonilor, contra furtului, această credinţă explică faptul că mormântul merovingienilor conţinea şiraguri de ametist.

Varietate violet de cuart, prezentand uneori striatiuni ondulate sau concentrice, de culoare purpurie sau violet cu insertii transparente sau albe, culoarea ametistului s-ar datora prin înlocuirea unor atomi de siliciu cu atomi de fier, aceasta fiind o teorie controversată. Ametiste se pot transforma prin supunere la radiaţie în cristale incolore. Un efect asemănător de schimbare a culorii se realizează prin expunerea la soare, sau la căldură un timp mai îndelungat mineralului.

Compozitie chimica: Dioxid de Siliciu cu insertii de Mangan (SiO2 + Mn). Culoarea violet este data de impuritatile de cupru si mangan.
Duritate: 7 (din 10)
Luciu: sticlos.
Culori: violet, mov, lila, culoarea de levantica sau purpuriu, cu dungi albe sau transparente, in straturi succesive sau perfect transparent. Cea mai buna calitate o are ametistul complet transparent. Culoarea devine mai fada in lumina solara intensa.

Revenind la istorie si legende, se spunea ca daca se bea dintr-o cupa de ametist, se putea preveni intoxicarea si vindeca betia Grecii credeau ca aceasta piatra aduce dragoste si fericire si protejeaza impotriva oricarui tip de intoxicatie.

Ametistul este o piatra a spiritualitatii, a succesului in afaceri.

Protejeaza: impotriva gandurilor negative, impotriva magiei negre, impotriva gandurilor malefice, blestemelor, atacurilor psihice, pericolelor, spiritelor rele, impotriva tradarii si deceptiilor. Foarte puternic rol protector pentru cei care nu se simt in siguranta sau pentru cei care se tem de accidente sau pericole. (Se spune ca daca un rau voitor face ceva impotriva purtatorului acestei pietre, ametistul isi schimba culoarea si avertizeaza asupra pericolului)
Stimuleaza si amplifica capacitatile intelectuale si spirituale ale omului, calitatile psihice, curajul, deschiderea spirituala, sentimentul de multumire, intuitia, bunul simt, capacitatile extrasenzoriale, increderea de sine, respectul pentru propria persoana, farmecul personal, concentrarea, munca sustinuta, capacitatile spirituale
Reduce furia, nerabdarea, cosmarurile, stresul, agitatia, depresia, tristetea, disperarea, lipsa de comunicare;
Ajuta: la canalizarea energiilor, la renuntarea la vicii, la temperarea obsesiilor sau dependentelor,la realizare profesionala, succes in cariera, la obtinerea unei suprematii in fata sexului opus
Sanatate: Ajuta la vindecare, absoarbe durerea in piatra, protejeaza sanatatea. Benefic in caz de insomnie, dureri de cap, benefic pentru ochi, par, stomac, sistemul nervos central, sistemul digestiv, sistemul endocrin. Echilibreaza glicemia, comportamentele deplasate: cleptomanie, alcoolism, dependente periculoase, vicii. Are efect sedativ, confera un somn linistit (se spune ca are calitatea de a reduce sforaitul). Bun in caz de diabet, convulsii, nevralgii, dureri de cap, alergii, acnee, migrene, dureri de spate, mahmureala, probleme ginecologice. Ajuta la regenerarea tesuturilor.

Ametistul este un mineral foarte răspândit în natură, exemplarele mai mari care se pot tăia şi şlefui fiind folosite ca pietre preţioase, asftfel de cristale s-au găsit în Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia, Germania şi Sri Lanka. Asemenea cristale mari se găsesc în geodele (golurile) filoanelor hidrotermale asociat cu calcedon şi în rocile vulcanice.

Ametistul este o piatră preţioasă apreciată, fiind şlefuit frecvent ca briliant.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Cherrapunhi,  Familia Flintstone

 
SUS