Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiTraumele copiluluiUnde pleci, mami?
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,06
648 voturi
9133 afisări
img
img
img
img img img img img

Unde pleci, mami?

Articol adăugat de Eli Angel  Offline

Unde pleci, mami?

9 luni au trecut ca gandul, si apoi primele luni acasa, cu mama si cu tata, par sa se fi topit. Pe tata deja il vad mai rar, iar mama tot spune ca 'de maine' incepe serviciul, ce o fi insemnand si asta? Ce trebuie sa stiu? Ce se va intampla cu mine?

In jurul varstei de un an, multi copii incep sa dezvolte asa numita ‘anxietate de separare’ de cate ori parintii, in principiu mama, ii lasa in grija altcuiva.  Desi este o conditie foarte comuna si deloc grava, totusi manifestarile ei pot fi dramatice.

Mai ales in primele luni de viata, in general parintii sunt cei care resimt mai pregnant aceasta anxietate, un bebelus de pana la 6 luni de zile se poate adapta foarte rapid si usor cu orice persoana din jur care ii satisface conditiile de hrana, somn si comfort.

Cam pe la 4-7 luni copii incep sa inteleaga ca un obiect/persoana care dispare din fata lor continua sa existe si in afara vederii lui, si exista mari sanse sa il revada/reintoarca; dar e frustrant cand, cam pe la 8 luni, incep sa simta ca nu pot controla aparitia acestor obiecte/persoane.

In apropierea varstei de un an, copii incep sa perceapa despartirea tot mai pregnant, si sa incerce tot felul de tertipuri pentru va retine langa ei, fie ca va pregatiti sa mergeti la serviciu fie ca mergeti doar in bucatarie dupa un pahar cu apa. In momentul in care invata ritualul pe care il urmati inaintea plecarii (spalat, imbracat, incaltat, etc), comportamentul lui devine tot mai precipitat, si daca vede ca nu are success va recurge la armele fatale, lacrimile.

Adevarat anxietate de separare se instaleaza asadar in jurul varstei de un an si poate tine pana la 3 ani (unele studii spun ca se poate prelungi pana la 5-6 ani), dar nu e obligatoriu ca toti copii sa o experentieze.

Exista insa mai multe situatii care pot declansa, nu doar reintoarcerea parintilor la serviciu.  Aparitia unui nou membru in familie (un alt bebelus), care necesita multa atentie si copilul mai mare se poate simti neglijat,  schimbarea domiciliului, a locurilor si persoanelor cu care se obisnuise),  tensiuni in cadrul familiei, toate acestea sunt conditii care pot favoriza aparitia anxietatii de separare.  

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca unul dintre cele mai nocive comportamente in asemenea situatii este plecatul de acasa pe ascuns, pentru a evita o posibila criza din partea copilului. Chiar daca e greu si tensionant, un scurt ‘la revedere’ e de preferat, chiar daca urmeaza o criza de plans din partea lui. Criza lui nu tine mult, si cu timpul ajunge sa se stabileasca un pattern, pe care in final il va accepta si ii va facilita intelegerea. Astfel se creeaza o relatie sanatoasa si de incredere intre parinti si copil, care nu va sta mereu cu teama ca in orice clipa parintele poate pleca fara ca sa isi ia la revedere. Dimpotriva, faptul ca micutul resimte si il intristeaza separarea, inseamna ca va va simti lipsa, ca intre voi s-a creat o relatie puternica si ca nu ii sunteti indifferent.

Toate aceste mici distrsuri si conflicte cu care se confrunta, nu fac decat  sa il ajute sa isi dezvolte propriile metode de coping , propriile abilitati, independent si in final personalitatea.

 

» pagina 1 : Unde pleci, mami?
» pagina 3 : In cazurile mai grave


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Cum să-ţi laşi copilul...,  Frica de gradinita,  Nu va fortati copilul sa...,  Anxietatea generalizata...,   Cariera mai importanta....,  Prima zi de gradinita...,  Pizza cu sunca,  Prima zi de gradinita,  Anxietatea de separare...,  Tulburarea de anxietate...,  La revedere gradinita!,  Tare-i greu sa fii copil...,  Început de grădiniţă,  Gradinita de acasa,  Cand vorbirea intarzie...,  Saptamana Portilor...,  Sunt depresiva,  Papusile Rubens Barn ,  Cum sa cresti un CITITOR

 
SUS