Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiTraumele copiluluiTulburarea de anxietate generalizata la copii si adolescenti
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,85
4 voturi
2971 afisări
img
img
img
img img img img img

Tulburarea de anxietate generalizata la copii si adolescenti

Articol adăugat de IULIANA PASARIN  Offline la 27 octombrie 2011*


Tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata de o teama difuza, fara un obiect sau situatie bine precizata. Persoana care sufera de anxietate generalizata traieste o incordare contiua, se simte in permanenta amenintata...

Generalitati
Tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata de o teama difuza, fara un obiect sau situatie bine precizata. Persoana care sufera de anxietate generalizata traieste o incordare contiua, se simte in permanenta amenintata, motiv pentru care este mai tot timpul nervoasa, iar de cele mai multe ori nu realizeaza de ce anume se teme atat de tare.
Specific anxietatii generalizate este faptul ca implica o teama fara obiect, spre deosebire de alte tulburari anxioase, ca de exemplu fobia specifica care implica teama fata de un anumit obiect sau situatie (teama de animale, teama de inaltime), fobia sociala care este caracterizata prin teama provocata de expunerea la anumite tipuri se situatii sau de performanta, ducand adesea la compotrament de evitare.
In literatura de specialitate anglo-saxona pentru a ilustra cat mai bine ceea ce simte persoana care sufera tulburare de anxietate generalizata este utilizata frevent expresia de anxietate care pluteste in aer, expresie ce explica foarte bine modul in care teama persoanei se opreste cand asupra unui obiect, cand asupra altuia, astfel incat persoana anxioasa imediat ce scapa de un motiv de ingrijorare gaseste altul.
Somnul celor care sufera de anxietate generalizata este afectat de de cosmaruri in care se vad cazand de la inaltime sau incercand sa strige dupa ajutor fara insa a putea scoate un sunet.
Pe langa teama, nervozitate si fatigabilitate, incordarea pe care o au in permanenta face ca persoanele cu anxietate generalizata sa simta frecvent tensiune in zona gatului, a cefei, a umerilor, transpira mai mult, palmele le sunt mai tot timpul umede si reci.
Atat copii, adolescentii cat si adultii care sufera de tulburare de anxietate generalizata manifesta dureri de stomac, dureri de cap, senzatia de voma fara a exista o cauza fiziologica reala, ci doar aceasta teama pe care ei o traiesc continuu si incordarea permanenta in care se afla.
 
Anxietatea generalizata la copii si adolescenti
In cazul copiilor si adolescentilor cu anxitate generalizata preocuparile se refera adesea la calitatea performantelor sau competentei lor la scoala sau la activitatile sportive. Adesea anxietatea, teama, nesiguranta apar si atunci cand performanta lor nu este evaluata de altii. La acesti copii care sufera de tulburare de anxietate generalizata mai pot exista peocupari excesive referitoare la punctualitate, teama de a nu intarzia. De asemeni, daca se apropie ora la care parintele sau cineva din familie trebuia sa vina dupa copil sa il insoteasca acasa de la gradinita sau de la scoala si acesta a intarziat putin, copilul anxios se gandeste ca va fi lasat la gradinita sau la scoala, ca a facut ceva rau si este pedepsit sau ca ceva rau s-a intamplat cu cel care trebuia sa vina dupa el si sa il insoteasca acasa.
Atat copii cat si adolescentii cu anxietate generalizata pot fi extrem de conformisti, perfectionisti, nesiguri pe ei, cerand mereu asigurarea si reasigurarea celor din jur in special a parintilor si profesorilor ca ceea ce au facut ei este bine, au nevoie de confirmarea valorii lor in permementa mai mult decat ceilalti copii.
 
Pentru ca anxietatea generalizata poate fi supradiagnosticata la copii, este necesar ca acest diagnostic sa fie pus dupa o evaluare complexa care sa inlature posibilitatea prezentei altor tulburari anxioase ale copilariei precum: anxietatea de separare, fobia sociala, tulburarea obsesiv-compulsiva. Astfel, daca declansarea simtomelor anxioase coincide cu inceperea scolii sau a gradinitei trebuie avute in vedere aparitia altor forme de teama precum anxietatea de separare (daca copilul a stat in permamenta cu mama pana atunci), anxietatea de examinare, teama de a nu gresi, tema de a nu fi respins de grupul de covarstnici.
Pentru adolescenti intrarea la liceu poate fi si ea un factor declansator al anxietatii. Perioada de licean este una frumoasa, dar si presarata cu griji. Este un mediu nou, colegi si profesori noi, apar intrebari despre cum se va adapta, daca va fi acceptat, daca se va integra, daca va face fata noilor provocari. Pe de alta parte parintii si familia au noi asteptari, exigenta lor creste si mai sunt si schimbarile fiziologice cu care adolescentii si adolescentele trebuie sa se confrunte... De asemeni, este perioada in care adolescentii se indragostesc, un al factor anxiogen ...mai mult sau mai putin.
 
Caracteristicile anxietatii generalizate la copii si adolescenti
Copii si adolescentii care sufera de anxietate generalizata par mai tot timpul ingrijorati, nelinistiti, stau ca pe ghimpi, isi fac multe griji de cele mai multe ori fara motiv, sunt foarte preocupati de performantele scolare, de cum arata, de cum sunt priviti de ceilatli, cer foarte des asigurare si reasigurare in ce priveste performantele lor, devin foarte nelinistiti in preajma unui eveniment scolar sau de alta natura, astfel ei nescapand niciodata de griji.
Grijile si anxietatile prezente in aceasta tulburare sunt permanente si exagerate si nu pot fi controlate de copil.
Ca si manifestari ale anxietatii genralizate la copii si adolescenti intalnim: iritabilitate, crize de manie, dificultati de concentrare a atentiei, tulburari ale somnului.
Acest comportament este observat de catre parinti sau de cei care stau in preajma copilului cel mai mult timp, in jurul varstei de 6-8 ani.
In cazul copiilor putem vorbi despre anxietate generalizata daca manifestarile enumerate anterior persista mai mult de cateva saptamani si perturba interactiunea socio-familala a copilului.
 
In loc de concluzii
Rareori anxietatea generalizata are un debut brusc ea instalandu-se progresiv.
Cercetarile facute de de-a lungul timpului au aratat ca majoritatea persoanelor care au dezvoltat tulburare de anxietate generalizata au o stima de sine scazuta, au suferit o trauma, au trecut printr-o perioada stresanta indelunga. Pentru copii si adolescenti elementul de noutate poate fi si el un factor declansator al tulburarii de anxietate generalizata. De aceea, sprijinul si incurajarile parintilor sunt necesare atat in cazul copiilor cat si in cel al adolescentilor, mai ales atunci cand incep o noua etapa cum ar fi inceperea gradinitei, a scolii, intrarea la liceu, la facultate. Incurajarea autonomiei si independentei copilului precum si a adolescentului, in conformitate cu varsta la care se afla, ii poate ajuta sa aiba incredere in ei ca se pot descurca, ca se pot integra in noile medii si grupuri de socializare.
 
Bibliografie:
Holdevici I., „Psihoterapia tulburarilor anxioase”, Editura Ceres, Bucuresti, 1998
Dobrescu I., „Psihiatria copilului si adolescentului. Ghid practic”, Editura Medicala, Bucuresti, 2003


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Anxietatea generalizata...,  Frica de gradinita,  Frumosul meu EU,  Anxietatea de separare...,  Unde pleci, mami?,  Cum să-ţi laşi copilul...,  Copilul meu este timid...,  Un joc haios cu pirati,  Despre zâne,  Cum sa iti ajuti copilul...,  Tare-i greu sa fii copil...,  La cresa,  Obezitatea la copii,  Persoanele care au grija...,  Asculta-ti copilul si el...,  Ce faci cand copilasul...,  Calitatea de parinte,  Samburele,  Sindromul ADHD,  Prietenii imaginari ai...

 
SUS