Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiTraumele copiluluiSingur pe lume
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,97
6 voturi
2516 afisări
img
img
img
img img img img img

Singur pe lume

Articol adăugat de Gabriela Elena Dinu  Offline la 10 octombrie 2011*


O echipa de cercetatori au efectuat un studiu, testand 136 de copii din orfelinatele din Bucuresti, ca parte a Proiectului Bucharest Early Intervention Project. 69 dintre copiii, alesi la intamplare, au fost plasati unor parinti adoptivi.


Orfelinatele nu au reusit sa gaseasca parinti adoptivi si pentru ceilalti 67, si acestia au ramas la orfelinate.

Cercetatorii au testat capacitatile verbale si inteligenta, problemele emotionale si comportamentale, si caracteristicile fizice ale copiilor de diferite varste. Ei au descoperit diferente semnificative intre baieti si fete.

Teste de inteligenta efectuate asupra copiilor intre 4 si 5 ani au aratat o diferenta intre fetele aflate intr-o familie adoptiva si cele din orfelinate, insa nu au aratat nici o diferenta in cazul baietilor. Fetele adoptate au avut un rezultat mediu de 82, in timp ce cele din orfelinate numai 70. Pe de alta parte, baietii, atat adoptati cat si ramasi in orfelinate, au avut un scor mediu de numai 60.

Scorul mediu la testele de inteligenta este de 100. Rezultatul sub medie al acestor copii se datoreaza probabil faptului ca inteligenta este afectata semnificativ de situatia din primii ani de viata. "Multi copii crescuti in institutii sunt caracterizati de o serie de factori de risc asociati unor dereglari psihiatrice", a spus Charles Zeanah de la Universitatea Tulane din New Orleans."Acestia includ familii de origine saraca, ingrijire prenatala limitata,expunerea prenatala la alcool si tutun, precum si conditii sociale si materiale precare dupa nastere."

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu inteleg exact din ce cauza apar aceste diferente intre baieti si fete. De ce in cazul fetelor adoptia se dovedeste benefica dezvoltarii cognitive, in timp ce nu pare sa aiba efect in cazul baietilor? Este aceasta diferenta generata de ceea ce se intampla in orfelinate sau parintii adoptivi tind sa-i trateze pe baieti diferit de fete, de exemplu vorbind mai mult cu fetele, ceea ce le incurajeaza sa-si dezvolte calitatile verbale?

"Fetele adoptate se descurca mult mai bine in termenii scorurilor la testele de inteligenta decat baietii", a spus Nathan Fox de la Universitatea Maryland. "Aceasta este o descoperire foarte interesanta. Nu ne-am fi asteptat sa gasim nici o diferenta [intre sexe]", a spus si Seth Pollak, un specialist in patologiile psiho-comportamentale de la Universitatea Wisconsin.

Un posibil raspuns, chiar daca numai partial, la aceasta dilema a fost oferit de Charles Zeanah. El a studiat problemele emotionale si comportamentale ale copiilor adoptati si ale celor din orfelinate si a descoperit ca baietii sunt afectati in primul rand de probleme comportamentale (precum hiperactivitatea sau agresivitatea), in timp ce fetele sunt afectate in primul rand de probleme emotionale (precum anxietatea sau depresia). In acelasi timp, echipa sa a descoperit ca adoptia nu tinde sa amelioreze problemele comportamentale, dar tinde sa le amelioreze pe cele emotionale.

"Fetele raspund mult mai bine la faptul de a fi adoptate si simptomele lor [psihiatrice] sunt ameliorate in mai mare masura decat cele ale baietilor", a spus Zeanah.

Acest studiu detaliat arata ca viata intr-un orfelinat poate sa inhibe considerabil dezvoltarea cognitiva si fizica. Cu toate ca adoptia poate sa indeparteze intr-o anumita masura efectele negative, de obicei abandonarea lasa efecte negative permanente. Studiul ar putea sa ofere indicii si despre cum ar putea fi imbunatatite conditiile din orfelinate.

In acest sens, universitatile americane au avut initiativa de a infiinta in Bucuresti un Institut pentru Dezvoltarea Copilului. Din pacate, se pare ca acest lucru nu a intrat si in lista de prioritati a Ministerului Sanatatii Roman.

Copiii crescuti in orfelinate capata anumite ticuri specifice. Se leagana, dau haotic din maini sau isi misca spasmodic anumite parti ale corpului. Aceste ticuri insa dispar odata ce micutii parasesc casa de copii si intra in grija asistentilor maternali. Acelasi studiu arata ca, cu cat copiii parasesc mai repede orfelinatul, cu atat sunt mai mari sansele ca ei sa scape de ticuri.
 

Ticurile de acest gen sunt specifice copiilor care sufera de autism, dar nu este inca demonstrat ca se datoreaza unor disfunctionalitati ale creierului, sustin autorii cercetarii publicate in Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. “Rezultatele subliniaza necesitatea plasarii cat mai timpurii a copiilor abandonati in regim de asistenta maternala”.
In Statele Unite, majoritatea orfelinatelor au fost inchise pana in 1970 in favoarea sistemului de asistenta maternala. La noi in Romania vedem cel putin o data pe luna la stiri, cum copiii sunt batuti crunt sau molestati de asistentii maternali...
 * autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
De ce simt bebelusii...,  Nevoia copilului de a...,  Cum sa-mi invat copilul...

 
SUS