Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiTraumele copiluluiMama, de ce ma dai ?!
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,20
234 voturi
4336 afisări
img
img
img
img img img img img

Mama, de ce ma dai ?!

Articol adăugat de Ana Zarioiu  Offline la 07 mai 2009


Cand eram mica am vazut la televizor o piesa de teatru in care 2 mame sarace se intrebau daca sa-si dea spre adoptie unul dintre copii nobilului din sat, care nu putea sa aiba. Una dintre ele a hotarat ca o sa-i fie mai bine copilului...

Nu mai stiu cum s-a terminat piesa sau daca s-a tras vreo concluzie, dar subiectul asta m-a obsedat. Am cunoscut copii adoptati, cei mai multi realizati foarte bine in viata. Proveneau din familii sarace, cu multi copii; fusesera adoptati si iubiti. Spre deosebire de fratii lor ramasi la tara, care aveau 5 clase, ajunsesera bine, urmand meseria sau visurile parintilor adoptivi: profesoara de engleza si directoare de scoala generala (imi pare rau, n-am avut niciodata curajul s-o intreb cum se simtea, caci era directoarea scolii unde am invatat eu si mult mai in varsta decat mine), medic (nici pe ea n-am intrebat-o, desi e de o varsta cu mine, dar o anumita raceala si o usoara agresivitate provenita din timiditate sau neincredere m-au facut sa dau inapoi) si functionar bancar, sef de birou (cu ea am putut sta de vorba putin).

Subiectul e unul foarte dureros. Intrebarea “de ce a renuntat mama la mine? Nu se mai gasea o felie de paine in casa?” revine obsedant. Oricata logica are cineva si oricat de des i s-ar repeta ca parintii adoptivi l-au iubit si i-au oferit cat si unui copil natural, intrebarea :”dar de ce MAMA nu m-a vrut ?” se repeta. Uneori situatia se complica; poate ca mama adevarata chiar il iubeste si-i vrea binele. Altori mama nici nu vrea sa stie de el (e adolescenta sau a fost victima unui viol). Si nu vorbesc aici (nici macar nu pot sa ma gandesc) la cele denaturate, drogate sau care-si vand copiii pentru organe. Toti acesti parinti (pentru ca e vorba si de tati, pe care societatea nu-i acuza la fel, n-am prea priceput de ce) ar trebui sa putrezeasca in inchisoare. Si tot acolo cei care in urma unui divort afirma (sau doar gandesc):” las’ sa-l creasca celalalt, ce-mi pasa, imi gasesc pe cineva si fac altul”. Nici despre un caine nu vorbesti asa. Poate doar de un creion sau alt obiect fara valoare.

Revenind la obsesia mea: am niste cunostinte care au infiat 3 copii. Ea nu poate avea copii. Cand a murit prietena ei de cancer, lasandu-l singur pe lume pe baietelul ei de 6 ani (tatal copilului murise cu 5 ani in urma intr-un accident de masina), l-a infiat pe loc. “Saracul copil”, am spus eu cand i-am aflat povestea. “E norocos, putea sa ramana in grija statului”, mi-a zis cineva. Depinde doar de unghiul din care vezi lucrurile. Il iubeste foarte mult. Il duce la scoli bune, il duce in Austria la schi si in Spania la mare. Si baiatul e un copil bun: invata bine, e ascultator si foarte timid.
La sfarsitul anului trecut a cautat-o o femeie. Avea vreo 6 copii si nu avea cu ce sa-i hraneasca, nu avea cu ce sa-i imbrace. Nu vrea sa infieze unul? A infiat 2. Cand i-a vazut cu picioarele goale in zapada, cand a vazut cat de frig era in casa si cum stateau toti intr-o camera mizera (nu inteleg de ce cei saraci sunt si murdari), iar copiii mancau o data pe zi, a rugat-o pe mama sa-i ia pe amandoi cei mici. Si femeia n-a zis nu. Ma intreb daca s-a gandit ca le va fi mai bine, daca a plans in fiecare noapte de dorul lor sau daca i-a pasat.
Ma intreb daca copiii vor intelege ca le e mult mai bine aici, ca sunt iubiti cum poate mama lor nu i-a iubit (cu disperarea celui care nu poate avea copii si ii doreste cu toata fiinta). Nu stiu. Stiu doar ca toti copiii infiati se intreaba: dar mama mea de ce nu m-a iubit?


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Abandonul scolar,  Copiii abandonati ai...

 
SUS