Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiTraumele copiluluiAnxietatea generalizata la copii si adolescenti
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
0,00
0 voturi
1642 afisări
img
img
img
img img img img img

Anxietatea generalizata la copii si adolescenti

Articol adăugat de IULIANA PASARIN  Offline la 21 martie 2013*


Anxietatea genealizata este teama aproape continua ca ceva rau se poate intampla in orice moment, este sentimentul ca “teama pluteste in aer”, este “teama fara obiect”.


Atat copiii cat si adolescentii care sufera de anxietate generalizata prezinta o stare de ingrijorare in majoritatea timpului, fapt observat atat de parinti cat si de educatori. Grijile si temerile acestora vizeaza mai multe domenii precum performanta scolara, familia, prietenii, starea de sanatate, situatii noi sau neobisnuite.

Ca si manifestari mentionez dificultati de concentrare, ameteli (vertij), transpiratii, dureri de stomac, greturi (chiar varsaturi), stari de neliniste, de oboseala, iritabilitate, tensiune musculara. Copii si adolescentii cu anxieate generalizata prezinta dificultati in a se relaxa.

Gandurile negative intalnite la acesti copii si adolescenti sunt de tipul “Ceva rau se poate intampla in orice moment” de aici si dificultatea de a se relaxa. Ei tresar usor cand aud un zgomot, cand sunt batuti pe umar sau atinsi. De cele mai multe ori si cand suna telefonul se gandesc ca s-a intamplat ceva rau si starea de anxietate creste devenind ingrijorati, incordati.

Ca si scheme disfunctionale cele mai frecvente sunt “Daca am aceasta stare insemana ca sunt bolnav”, “Ceilalti rad de mine pentru ca observa ca tremur, ca transpir, motiv pentru care voi fi dat la o parte, voi fi izolat”

Atat copiii cat si adolescentii cu anxietate generalizata pot avea nu doar un comportament de ingrijoarare, de tensiune, ci si de evitare – de exemplu refuzul de a incerca ceva nou. Ei evita sa iasa din zona de confort.

Copiii si adolescentii (dar si adultii) cu anxietate generalizata au nevoie de asigurari si reasigurari ca fac ce este bine, ei cauta in permanenta aproparea celor din jur pentru a fi sigur ca nu gresesc, ca nu se fac de ras si ca sunt acceptati.

Ignorarea acestor simptome in combinatie cu alti factori precum distresul scolar sau profesional, cel cotidian pot duce la deteriorarea starii de sanatate pe viitor, putand favoriza aparitia unor afectiuni psihosomatice.

Pastrati o relatie apropiata si calda fata de copilul si adolescentul dumneavoastra, incercati sa discutati despre ceea ce simte, ce gandeste si nu ezitatati sa cereti ajutorul unui psiholog daca veti considera ca este nevoie. Prin discutii, jocuri si metode creative acesta il poate ajuta pe copil sau pe adolescent sa inteleaga sursa acestor temeri, sa treaca peste ele, sa invete sa se relaxeze, sa puna capat acestor ingrijorari nefondate. Si nu in ultimul rand vreau sa mentionez ca psihologul are nevoie de suportul dumenavoastra, al parintilor. Pentru ca felul in care este prezentat psihologul atunci cand copilul este insotit de catre parinti in cabinetul acestuia, cantareste foarte mult in modul in care se creaza alianta terapeutica foarte importanta in demersul psihoterapiei si in succesul sau.

Resurse informationale: "Anxietatea" de Irina Holdevici; "Tratamentul anxietatii" de R. Rapee* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Anxietatea de separare...,  Tulburarea de anxietate...,  Unde pleci, mami?,  Relationarea si...,  Cum să-ţi laşi copilul...,  Ateliere de creatie...,  Figurinele de colorat,  Cat timp petrecem cu...,  Fobia sociala la copii,  Limbajele de iubire ale...,  Stresul la cei mici...,  Beneficiile sportului in...,  Top 10 idei de cadouri...,  Kinodiseea - un...,  Cind incep copiii sa ne...,  Jocul - serviciul celor...,  Beneficiile practicarii...,  Imunitatea la copii,  Supa pentru mofturosi,  Alunga nervozitatea !

 
SUS