Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiMetode educativeLimbajele de iubire ale copiilor
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
2 voturi
3902 afisări
img
img
img
img img img img img

Limbajele de iubire ale copiilor

Articol adăugat de IULIANA PASARIN  Offline la 28 august 2011*

Limbajele de iubire ale copiilor

Fiecare dintre limbajele de iubire ale copiilor este la fel de important si fiecare dintre ele este necesar copilului, doar ca unul este dominat, la el copilul fiind mai sensibil, iar dumneavoastra trebuie sa descoperiti care este acesta.

In cresterea si dezvoltarea copilului un rol esential il are relatia de iubire, de afectiune dintre parinte si copil. Daca nevoia de iubire a copilului nu este satisfacuta, daca rezervorul lui de iubire este gol, sunt putine sanse ca dezvoltarea copilului sa decurga într-un mod armonios si ca el sa functioneze la un nivel optim. Investirea copilului cu iubire, afectiune, întelegere, responsabilizarea pentru propriile ganduri si fapte si învatarea modului de a-si controla furia, mania, iata doar cativa dintre pilonii care stau la baza dezvoltarii copilului dumneavoastra la un potential maxim.

Vorbindu-i copilului dumneavoastra in propriul sau limbaj de iubire ii puteti umple “rezervorul emotional” cu iubire, pentru ca un copil care se simte iubit, a carui nevoie de afectiune este satifacuta este mai usor de disciplinat si de format. Iubirea fata de copil trebuie sa fie neconditionata, asa cum este doar iubirea adevarata. Iubirea conditionata este iubirea asociata cu oferirea de daruri, recompense si privilegii pentru copiii care s-au comportat in modul dorit de parinti. De aceea, doar iubirea neconditionata poate preveni senzatia de abandon emotional si afectiv, sentimentul de vinovatie, de teama si nesiguranta si ii ofera copilului dumneavoastra sansa de a invata sa fie independent, creativ, neincorsetat de prea multe reguli si avand sansa de a se maturiza si de a-si asuma, mai tarziu, consecintele faptelor sale.

Cu siguranta toti parintii îsi iubesc copiii, dar daca el nu simte acest lucru, daca parintele nu îi vorbeste în principalul limbaj al iubirii pe care il percepe copilul, se poate întampla ca acesta sa considere ca nu este suficient de iubit de catre parinti. Gasirea si utilizarea limbajului principal de iubire al copilului dumneavoastra nu înseamna ca pe parcursul dezvoltarii sale nu va mai avea acte de nesupunere, dar cu siguranta faptul ca se stie si se simte iubit va fi util în cresterea lui pentru a-l ajuta sa devina un adult responsabil. Asadar, „iubirea este fundamentul”.

Pornind de la acest principiu, s-a observat ca exista mai multe limbaje de iubire, mai precis 5 si anume:
· mangaierile fizice,
· cuvintele de incurajare,
· timpul acordat,
· darurile,
· serviciile.

 

Toate cele 5 limbaje de iubire trebuie sa fie prezente si sunt necesare în dezvoltarea copilului, dar unul dintre ele va deveni principalul limbaj de iubire, cel la care copilul va fi mai sensibil, cel la care se va constata ca va reactiona mai bine.

 

Limbajul de iubire numarul 1: mangaierile fizice. La copiii al caror principal limbaj de iubire consta în mangaieri fizice constatam importanta pe care o dau acesti copii îmbratisarilor, sarutarilor, atingerilor usoare pe umar, brat sau pe crestetul capului. Pentru acesti copii, pe langa  cuvintele de afectiune pe care parintii le adreseaza, îmbratisarea pe care o primesc atunci cand parintii pleca sau vin acasa, atingerea usoara pe umar atunci cand fac o fapta buna, simpla mangaiere pe crestet este o confirmare a faptului ca acestia îi iubesc. Deci, îmbratisati-va copilul!

Limbajul numarul 2 de iubire: cuvintele de încurajare. Încarcatura emotionala a cuvintelor este receptata de copii înca dinainte a întelege sensul acestora. Astfel, tonul vocii, blandetea, atmosfera afectuasa sunt factori care transmit iubire si caldura emotionala unui nou nascut, de exemplu, precum si copiilor cu varste foarte mici care înca nu înteleg sensul cuvintelor. O data cu cresterea copilului si întelegerea sensului cuvintelor, vorbele de lauda, de afectiune, de tandrete, de încurajare devin ca un „balsam pentru sufletul copilului” care il hranesc pe interior, conferindu-i sentimentul valorii de sine si al sigurantei, copilul beneficiind de încarcatura pozitiva a acestor cuvinte toata viata. La opusul cuvintelor cu încarcatura pozitiva se aflla vorbele taioase, criticile care pot afecta imaginea de sine a copilului si pot pot arunca îndoieli asupra capacitatilor sale. Asadar, ganditi-va cat de mult va hraniti copilul pe interior spunandu-i o vorba buna sau un simplu „te iubesc”

Limbajul numarul 3 al iubirii: timpul acordat. Ceea ce este important pentru copiii care au ca principal limbaj de iubire timpul acordat este faptul ca faceti ceva împreuna, ca sunteti împreuna. Fie ca va jucati sau cititi o poveste sau mergeti în parc, important pentru copilul dumneavoastra este faptul ca sunteti doar cu el, ca îi acordati atentie doar lui, ca va petreceti timpul doar cu el. Timp acordat presupune si contact vizual pozitiv, plin de afectiune, deci nu uitati sa va priviti copilul si sa îi transmiteti caldura, sprijinul si iubirea voastra neconditionata si privindu-l.

Indiferent daca principalul limbaj al iubirii copilului dumneavoastra este timpul acordat sau un alt tip de limbaj, nu uitati ca toti copiii au nevoie de cat mai multa atentie din partea parintilor, de timp petrecut împreuna cu ei. Un simplu „tati, mami, hai sa ne jucam” poate însemna „daca va petreceti mai mult timp cu mine inseamna ca ma iubiti”. Petrecerea timpului cu copilul dumneavoastra înseamna sa creati amintiri pe care el, dar si dumneavoastra, le veti avea toata viata!

Limbajul numarul 4 al iubirii: darurile. Desigur ca tuturor copiilor (si nu numai) le face placere sa primeasca daruri, dar pentru unii copii darurile sunt cele care le spun cat de mult sunt iubiti. Într-un fel, acesti copii masoara iubirea în cadouri. De multe ori darurile pot fi simbolice sau create de parinti, fara a fi costisitoare, dar pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, fiecare din cadourile primite se traduce prin iubire „mi-a facut acest dar (cadou) pentru ca ma iubeste”. Sigur ca toate cadourile din lume nu pot înlocui mangaierile, îmbratisarile, cuvintele de afectiune, timpul petrecut împreuna cu parintii, dar pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, un cadou care poate fi de la o acadea, un set de creioane de colorat sau un ursulet de plus echivalentul lui „te iubesc”.

Limbajul numarul 5 al iubirii: serviciile. Pentru copii cu acest principal limbaj de iubire serviciile pe care parintii lor le fac pentru ei reprezinta o forma de iubire. Unii copii considera faptul ca mama îi face supa preferata este o dovada de iubire, pentru altii faptul ca le face patul sau faptul ca le coase nasturii sau ca îi ajuta la lectii. Pentru ei serviciile facute de parinti este întarirea faptului ca acestia îi iubesc.

Enumerarea tipurilor de iubire este facuta in functie de cat de des este intalnit fiecare din cele cinci limbaje de iubire ale copiilor mentionate mai sus si nu face ca un limbaj de iubire din cele cinci sa fie superior altuia.  Fiecare dintre limbajele de iubire ale copiilor este la fel de important si fiecare dintre ele este necesar copilului dumneavoastra, doar ca unul este dominat, la el copilul fiind mai sensibil, iar dumneavoastra trebuie sa descoperiti care este acest limbaj principal de iubire al copilului .

Cum puteti descoperii principalul limbaj de iubire al copilului dumneavoastra? Prin atentie si observatie. Pe masura ce copilul creste veti observa ca foloseste în mod special un anumit limbaj de iubire. Învatati sa comunicati cu copilul dumneavoastra în propriul lui limbaj de iubire, aveti grija sa ii umpleti rezervoarele cu iubire si sansele ca el sa se dezvolte frumos, armonios si sa devina un adult responsabil si echilibrat vor creste.

Bibliografie : Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, Gary Campman si Ross Campbell, Bucuresti, 2001


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Limbajele de iubire ale...,  Joaca cu copiii,  Nu va temeti..., iubiti...,  Ziua Indragostitilor,  De ce spun copii NU,  Copilul are nevoie să...,  Pentru cand va fi mare...,  Legenda martisorului,  De ce fac copiii crize...,  Rutina... bat-o vina !,  Grija unei mame,  Taj Mahal,  Infectiile respiratorii...,  Miscarea in aer liber,  Top 10 activități...

 
SUS