Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiMetode educativeInfluenta televizorului asupra copiilor
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
0,00
0 voturi
1277 afisări
img
img
img
img img img img img

Influenta televizorului asupra copiilor

Articol adăugat de Simona Sarbu  Offline la 30 martie 2016*


Efectele negative ale televizorului asupra copilului sunt multiple si ingrijoreaza din ce in ce mai mult specialistii, care observa un regres intelectual, educativ si social la micutii care petrec ore in sir in fata micului ecran.

Televizorul, dupa cum multi ar spune, este foarte nociv pentru mintea si pentru corpul unui copil.

1. Predispune la sedentarism si obezitate

Copilul care petrece mult timp in fata televizorului are tendinte de ingrasare si este predispus la obezitate. Sedentarismul, adica lipsa de activitate fizica, creeaza un dezechilibru intre aportul caloric introdus zilnic in organism prin intermediul alimentatiei si caloriile arse de-a lungul zilei, afectand greutatea si sanatatea acestuia. Ingrasarea si obezitatea predispun copilul la alte riscuri medicale extrem de grave - diabet, hipertensiune, probleme de inima etc.
vopil la televizor

2. Predispune copilul la comportamente agresive
Expunerea copilului la emisiuni, filme si documentare nerecomandate varstei lui creste riscul adoptarii unor comportamente negative sau de risc - fumat, consum de alcool, droguri, violenta etc. Specialistii au constatat ca prichindeii care petrec prea mult timp in fata micului ecran au tendinta de a fi mai agresivi si de a duce un stil de viata nesanatos, inspirat din programele pe care le vizioneaza.

3. Afecteaza dezvoltarea intelectuala si emotionala
 Cu alte cuvinte, specialistii sunt de parere ca privitul la tv atrofiaza creierul si emotiile copiilor. Vizionarea emisiunilor, desenelor sau filmelor nu stimuleaza in niciun fel functiile creierului si nu ajuta copilul sa se dezvolte intelectual in primii ani de viata.
Dimpotriva, se pare ca daca cel mic sta foarte multe ore in fata televizorului este predispus la:
 -  probleme de atentie si concentrare;
 -  probleme de memorie;
 -  anxietate;
 -  temeri si frici;
 -  nedezvoltarea gandirii logice.
 
Copiii la televizor

4. Afecteaza dezvoltarea sociala
Privitul la televizor "salbaticeste" copilul. Aceasta este concluzia multor cercetatori care au constatat ca prichindeii care se uita la televizor au abilitati sociale scazute si se descurca cu greutate in colectivitati.
Lipsa interactiunii pe care televizorul o promoveaza in dezvoltarea copilului il face sa devina un inadaptat social. Statul indelung in fata micului ecran il impiedica sa mai poarte conversatii cu ceilalti, sa se joace si sa se intalneasca cu alti copii, activitati esentiale pentru dezvoltarea sociala a celui mic.

5.Scade performantele scolare
Copilul care petrece ore in sir in fata micului ecran este predispus la note proaste si probleme de invatare. Problemele de atentie si concentrare cauzate de expunerea la televizor sunt cele care afecteaza randamentul scolar al copilului. In plus, daca este lasat sa petreaca un numar nelimitat de ore in fata micului ecran, copilul isi pierde interesul pentru carti, citit si neglijeaza scoala, iar educatia lui are de suferit.

6. Promoveaza un stil de viata nesanatos
Atunci cand se uita la televizor, copilul este expus, inevitabil si la reclamele din timpul pauzelor filmelor sau desenelor animate pe care le urmareste. Cele mai multe spoturi publicitare influenteaza negativ gandirea si alegerile pe care cel mic le face zilnic. Sunt vulnerabili si usor influentabili, iar reclamele la bauturi carbogazoase, dispozitive electronice de ultima generatie, fast-food-uri sau alimente nesanatoase ar putea determina formarea unor obiceiuri nocive de viata.

Specialistii sfatuiesc parintii sa expuna cat mai putin copiii la televizor si sa le trezeasca interesul pentru activitati care presupun miscare fizica, interactiune sociala si dezvoltare intelectuala. Impune reguli si un program stabil in ceea ce priveste expunerea zilnica a copilului la tv si supravegheaza-i cu atentie programele pe care le urmareste frecvent.


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Efectele terapeutice ale...,  Violenta la televizor,  Cat timp petrecem cu...,  Invata copilul sa...,  Patru combinații cu...,  Bunicule, deschide...,  Nevoile copiilor,  Nu "utilizati" mancarea...,  Pași de urmat dacă vrei...,  Implica-ti copilul in...,  Puterea exemplului... de...,  Vacanta de odinioara,  Greselile parintilor in...,  Top 10 activități...,  Relationarea si...,  Ateliere de creatie...,  Familia si fericirea ei,...,  Figurinele de colorat,  Fobia sociala la copii,  Limbajele de iubire ale...

 
SUS