Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticolePsihologia copiluluiMetode educativeDescopar lumea jucandu-ma
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
0,00
0 voturi
1531 afisări
img
img
img
img img img img img

Descopar lumea jucandu-ma

Articol adăugat de IULIANA PASARIN  Offline la 21 martie 2013*


Ati urmarit vreodata cu atentie modul in care se joaca cei mici? Ati observat cat de implicati si de seriosi sunt copiii in ceea ce fac? Pentru ei jocul reprezinta modul in care descopera lumea, lumea interioara si lumea exterioara.

Prin joc, copilul invata ceea ce ii place si ce nu ii place, ce il face sa se simta bine si ce il face sa se simta rau, ce il face fericit si ce il face trist, ce ii aduce laude si ce ii aduce mustrari (sau cum am spune noi, adultii, care este comportamentul dezirabil si care nu).

Jocul este o activitate naturala si normala pentru copil, fiindca el se joaca inca din perioada intrauerina cand isi foloseste manutele si piciorusele pentru « a se distra » asa cum ne arata tehnologia moderna. Dupa nastere, observam la nou-nascut cum miscandu-si manutele si piciorusele rade si gangureste sau se supara si mimica lui devine trista, ba chiar uneori copilul plange, descoperind astfel, in mod inconsitent, emotiile.

Mai tarziu, aproape de varsta de un an copilul descopera ceva fantastic, desenul. Este fascinat de urma pe care creionul o lasa pe hartie si mai ales de faptul ca el face acest lucru.

Jocul il ajuta pe copil sa isi dezvolte miscarile grosiere in primii ani de viata, prin joc el invata sa se deplaseze, sa isi dezvolte coordonarea mana-ochi, incepe sa isi concentreze in mod involuntar atentia asupra unor activitati precum desen, jocul cu diferite obiecte precum cuburi, papusi sau mainute, il ajuta sa relationeze cu ceilalti copii si cu adultii din jurul lui.

Dupa varsta de 18 luni copilul poate intra in rezonanta afectiva cu cei din jur evoluand  tot mai mult. Tot in jurul acestei varste jucandu-se, copilul invata sa se recunoasca in oglinda fapt de care este foarte entuziast si amuzat.

Daca pana la varsta de 3 ani jocul copilului este unul predominant solitar, in jocul sau acesta implicand mai degraba obiecte, dupa aceasta varsta interesul copilului pentru interrelationare creste, incepand sa caute parteneri de joaca in randul celorlalti copii sau chiar al adultilor apropiati.

Daca la varste mici jocul este dezorganizat, treptat el capata noi valente aparand jocul simbolic, jocul de rol.

La varsta de 5 ani jocul copilui este organizat, el are o tematica si reguli dupa care se desfasoara.

Prin joc copilul se dezvolta pe toate palierele: psihoemotional, social, cognitiv, motric, fizic.

Desi pare o activitate lejera, recreativa, jocul este ... jobul copilului, el il solicita pe copil atat sub aspect fizic cat si sub aspect psihic.

Imitatia ocupa un rol important in jocul copilului. La aparitia jocului de rol “de-a mama si de-a tata”, de exemplu, copilul va imita comportamentul vazut in special in familie. Un comportament indezirabil al copilui ca de exemplu agresivitate, impulsivitate trebuie sa ii faca pe parinti sa se aplece asupra comportamentului pe care ei il au unul fata de altul in familie, dar si asupra programelor tv si jocurilor de care copilul este interesat. Asadar, atentie la jocul copilului pentru ca ne poate spune multe si despre noi, despre neimplinirile noastre reflectate in comportamentul nostru, despre problemele de relationare, de comunicare pe care le avem in viata de cuplu, de familie.

 * autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Aspecte ale dezvoltarii...,  Primele 4 luni ale...,  Joaca cu copiii,  Jocul în viața...,  Dezvoltarea...,  Joaca si jucariile-...,  Povestile, art-terapia...,  Latura serioasa a...,  Curs interventii copii...,  Relationarea si...,  Copilul meu este timid...,  Un joc haios cu pirati,  Despre zâne,  Cum sa iti ajuti copilul...,  Tare-i greu sa fii copil...,  La cresa,  Obezitatea la copii,  Persoanele care au grija...,  Asculta-ti copilul si el...,  Ce faci cand copilasul...

 
SUS