Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleObiceiuri si traditiiPasteleSarbatoarea Pastelui
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,04
301 voturi
6102 afisări
img
img
img
img img img img img

Sarbatoarea Pastelui

Articol adăugat de D Andreea  Offline


Sarbatoarea Pastelui - cea mai veche sarbatoare a crestinatatii

Pastele este cea mai veche sarbatoare a crestinatatii, care stabileste o punte intre Vechiul si Noul Testament. Legatura intre sarbatoarea evreiasca Pessah si sarbatoarea crestina este si reala si ideala. Reala, pentru ca Iisus a murit in prima zi a Pastelui evreiesc, ideala pentru ca, prin moartea si invierea lui, Mantuitorul implineste de fapt profetia Vechiului Testament. Pastele crestin a preluat multe dintre traditiile celui evreiesc, inclusiv simbolul mielului sacrificat.

De Sfintele Sarbatori de Pasti, apare "floarea Pastelui", o floare mica, alba care seamana putin cu Margareta. Creste in locurile umede si apare cu o saptamana - doua inainte de Paste. In trecut copiii o culegeau si o duceau in Vinerea Mare la biserica, unde o puneau pe masa speciala, sarutau icoana si treceau pe sub aceasta masa incarcata cu flori, de trei ori. Astfel ei deveneau imuni bolilor si relelor si isi puneau trei dorinte, cate una la fiecare trecere. Florile aduse in Vinerea Mare sunt date dupa Denia Prohodului, catre toti credinciosii care au inconjurat biserica de trei ori.

Una dintre cele mai mari bucurii ale copilariei de alta data, era mersul la denie. La Denia de joi copiii stateau in genunchi si se rugau de douasprezece ori, faceau noduri unui snur, fiecare nod simbolizand o dorinta.

Sfintele Pasti, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii este mult mai vasta atat in semnificatii cat si in obiceiuri. Sa nu uitam cata bucurie poate fi in sufletul unui copil in clipa in care ciocneste un ou rosu! Christos a Inviat! Adevarat a Inviat! Si jocul cu cine are cel mai tare ou rosu starneste competitia si pastrarea traditiei.

Pentru romani, pregatirea Pastelui inseamna mai intai curatenia si bucatele care se fac in casa. De Pasti se fac sacrificii violente (taiatul mielului si, in unele zone, a purcelului sau vitelului, spartul oualor), se prepara alimente rituale (colaci, pasca), se aprind luminile, se crede ca se deschid mormintele si cerurile, ca vorbesc animalele, ard comorile etc.

Si pentru ca romanilor Pastele li s-a parut foarte important, au mai imaginat si alte "feluri" de Pasti: Au "inventat" Pastele Cailor, sarbatoare cu data mobila (ziua de joi din a sasea saptamana care urmeaza dupa Paste), cand se crede ca, pentru un ceas, o singura data pe an, se satura caii de pascut iarba. Importanta sarbatorii s-a diminuat treptat, capatand un inteles peiorativ: a nu inapoia ceea ce ai imprumutat, a amana pana la "Sfantul asteapta", a nu te tine de cuvant.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Sarbatoarea Floriilor -...,  Ouale de Pasti,  Invata copilul sa...,  Pasca cu branza,  Pastele,  "CUCII"- obicei...,  Obiceiuri din Postul Mare,  Obiceiuri de Pasti in...,  Sos pentru paste,  Vopsirea oualor de Paste,  Ziua Indragostitilor,  Botezul - obiceiuri si...,  Nume de copii -...,  Mituri care ne-au marcat...,  Lacul SFANTA ANA,  Fulla - versiunea...,  Sarbatoarea Craciunului...,  Despre Sfanta sarbatoare...,  Sculati gazde, nu...,  Sa ne pregatim copiii si...

 
SUS