Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleObiceiuri si traditiiPasteleSAPTAMANA LUMINATA
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,98
77 voturi
3499 afisări
img
img
img
img img img img img

SAPTAMANA LUMINATA

Articol adăugat de Floare Dragos-Roman  Offline la 12 aprilie 2010*


Intaia saptamana dupa Pasti se numeste Saptamana Luminata. E o perioada de bucurie si lumina.
Singura sarbatoare din aceasta saptamana e Izvorul Tamaduirii. E inchinata Maicii Domnului, izvor al tamaduirilor.

Prima saptamana dupa Invierea Domnului, poarta numele de Saptamana Luminata. Lumina Invierii patrunde in sufletele noastre, le lumineaza, ca sa intre Hristos in ele. Hristos a iesit din mormant in lumina cea sfanta a Dumnezeirii Sale. Prima slujba din aceasta saptamana incepe prin cuvintele “Veniti de luati lumina!” Toate cantarile si citirile din aceasta saptamana fac referire directa la Invierea din morti a Mantuitorului. Din punct de vedere spiritual, aceasta perioada se distinge prin frumusete, luminozitate, bucurie a intregii creatii. Totul pare invaluit in alb, bisericile se investmanteaza si ele in alb, la fel si slujitorii ei.. Bucuria pascala cuprinde intreaga fire. Troparul Invierii se canta in toate bisericile, alaturi de alte cantari de bucurie, pana la Rusalii (Pogorarea sfantului Duh), iar bunii crestini se saluta cu aceeasi urare: “Hristos a inviat!”, la care se raspunde cu “Adevarat a inviat!”.

Pana la Inviere, omenirea era indreptata spre moarte. Dar Invierea Mantuitorului a schimbat intregul sens al vietii noastre prin omorarea mortii, sfaramarea iadului si inceputul unei alte vieti, a celei vesnice.

In aceste zile din Saptamana Luminata, toate randuielile bisericii sunt speciale. Usile imparatesti ale altarului raman permanent deschise, nu se fac metanii, nu se ingenuncheaza, nu se fac pomeniri de obste pentru cei morti si nici nunti. In aceasta saptamana fiecare zi are denumirea ei si activitatile trebuie sa se desfasoare dupa datinile stravechi, pentru a asigura prosperitate si sanatate.

Singura sarbatoare permisa in aceasta saptamana este Izvorul Tamaduirii, intotdeauna in vinerea saptamanii. In aceasta zi, cu o saptamana inainte, Maica Domnului a plans chinurile si moartea Dumnezeescului sau Fiu, iar acum apare ca ocrotitoare a vietii si “izvor al tamaduirilor”. Praznicul dateaza din a 2-a jumatate a primului mileniu crestin. Sarbatoarea face referire la vindecarea miraculoasa a unui orb, prin spalarea ochilor la un izvor dintr-o padure din apropierea Constantinopolului, la care l-a trimis Maica Domnului. Biserica zidita pe acel loc a capatat hramul Izvorul Tamaduirii. De-a lungul vremii, in acel loc,  au avut loc multe alte vindecari. Spre bucuria si cinstea noastra si noi, romanii, avem multe biserici si manastiri cu acest hram.

Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii este inchinata asadar Maicii Domnului, izvorul vindecarii si al sperantei noastre, templu viu al logosului intrupat. Prin ea, prin Nascatoarea de Dumnezeu, cerul se umanizeaza, se apropie de noi. Acolo sus, unde Fiul ei a ridicat-o dupa Adormire, ea primeste rugaciunile noastre si ne indeplineste cererile cele bune.   

Apa sfintita in Vinerea Luminata,  in toate bisericile, Aghiasma Mica, este purtatoare de har si aduce binecuvantare, sfintenie si putere din Hristos cel izvorat din mormant.

Sa ne crestem copiii si nepotii in lumina credintei in Hristos Domnul! Sa-i ducem de mici la biserica, pentru ca El ne indeamna: “Lasati copiii sa vina la mine!”, sa-i invatam sa se spovedeasca si sa se impartaseasca! Orele de religie de la scoala isi aduc si ele aportul in educatia religioasa a copiilor. E mare nevoie sa devenim mai buni, mai generosi cu aproapele in suferinta si cu tot ce ne inconjoara. Iar credinta e un mijloc sigur in indeplinirea acestui deziderat.

Lumina lui Hristos sa ne calauzeasca de-a pururi!* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Pastele,  Gheizerele Islandei -...,  Minunea luminii din...,  Rază de lumină,  Sarbatoarea FLORIILOR si...

 
SUS