Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleObiceiuri si traditiiMituri, superstitii, legendeSfintii de iarna
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,87
15 voturi
4928 afisări
img
img
img
img img img img img

Sfintii de iarna

Articol adăugat de Toader Ramona Rorica  Offline la 21 decembrie 2009*Sunt enumerati sfintii pe care noi ii sarbatorim acum in acest anotimp frumos si alb.

           6 DECEMBRIE - Sfantul Nicolae - facatorul de minuni
Parinbtele Nicolae, facatorul de minuni, a trait in timpul imparatilor Diocletian si Maximian. Fiind un calugar cu viata imbunatatita intru Cristos, Parintele Nicolae a fost facut arhiereu. Dar pentru ca Sfantul propavaduia cu indrazneala credinta in Hristos, a fost arestat ,din ordinul dregatorilor cetatii, batut si chinuit, aruncat in temnita, alaturi de alti crestini. Cand binecredinciosul Constantin a ajuns imparat al romanilor, i-a eliberat pe toti crestinii, intre care se afla si Sfantul Nicolae. Nu mult timp dupa aceea, imparatul Constantin a convocat cel dintai Sinod, la Niceea, la care a luat parte si fostul intemnitat. Arhiepiscopul Nicolae i-a pastorit dumnezeieste pe credinciosi, pana la adanci batraneti, cand s-a mutat la cele vesnice. In timpul vietii a facut multe minuni. Intre altele, a salvat de la moarte trei barbati inchisi si condamnati pe nedrept la pedeapsa capitala, pentru ca ar fi uneltit impotriva imparatului. Aflandu-se in inchisoaresi fara alta nadejde de salvare, ei s-au rugat si l-au chemat pe Sfant  in ajutor. Nicolae s-a aratat imparatului in vis si eparhului. Pe eparh l-a mustrat, pentru ca i-a defaimat pe cei trei barbati, iar imparatului i-a dovedit ca cei acuzati sunt nevinovati. Imparatul i-a scos atunci din temnita. Sfantul Nicolae a continuat sa faca minui, si dupa ce a plecat catre Domnul, izbavindu-i pe multi de tot felul de primejdii si nevoi. Mostele sale au fost impartite lumii crestine, pentru ca Dumnezeu sa ravaseasca mari minuni pentru cei care se vor ruga dinaintea lor. Mana sa este depusa intr-o racla la Biserica "SFANTUL GHEORGHE CEL NOU" din centrul Bucurestiului.

          27 DECEMBRIE - Sfantul Stefan - intaiul mucenic
   Putini dintre romani stiu ca se pot inchina la sfintele moaste ale Sfantului Apostol, inainte mucenic, si arhidiacon Stefan, din care se afla fragmente la Bisericile Sf.Nicolae -Mihai Voda si Dichiu din Bucuresti. Despre Sf. Stefan stim, din invatatura Bisericii, ca L-a marturisit pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos, inca de cand  acesta a intrat in Ierusalim. Dregatorii i-au intrebat pe iudei, saduchei, farisei si elini despre Hristos. Unii spuneau ca este prooroc altii ca este inselator, iar altii ca este Fiul lui Dumnezeu. Atunci  Stefan a binevestit tuturor "Pentru ce s-au inmultit rautatile voastre si s-a tulburat tot Ierusalimul? Fericit este omul care nu s-a indoit de Hristos. El este Cel ce a plecat cerurile si S-a pogorat pentru pacatele noastre si S-a nascut din Sfanta si Curata Fecioara, cea aleasa inainte de intemeiarea lumii. El a luat neputintele noastre si a purtat slabiciunile noastre. Pe orbi i-a luminat, pe leprosi i-a curatit, pe demoni i-a izgonit. "Cand l-au auzit vorbind astfel, mai multi iudei l-au in Sinedriu la arhierei unde l-au acuzat ca a hulit credinta sau legea. Sf. Stefan a fost omorat cu pietre chiar acolo, fara multa judecata. In timp ce era lovit de moarte,Sfantul se ruga pentru ei "Doamne nu le socoti lor pacatul acesta !". Cativa barbati evlaviosi au luat sfintele lui moaste, le-au pus intr-o racla facuta din lemn de Persia, le-au acoperit si le-au asezat aproape de templu.

      1 IANUARIE -Sfantul Vasile - spaima diavolilor
     In prima zi a anului este pomenit Sfantul Vasile cel Mare ,arhiepiscopulCezareei Cappadociei si spaima diavolilor" ,pe care ii alunga prin Moliftele sale. Este supranumit "cel Mare" pentru ca a excelat ca teolog, ascet si organizator.
 Sfantul a trait sub domnia imparatului Valens, cand Biserica era prigonita prin necredinta lui Arie, ereticul.Iar Sf. Vasile a aparut cu toata puterea dreapta credinta si a indraznit sa-l certe chiar pe imparatul  Valens, cazut si el in erezie. Tatal Sfantului Vasile era din Pont si se numea tot Vasile, iar maica sa era din Cappadocia si se numea Emilia. Sf.Vasile a intrecut cu cunoastere pe cei din timpul sau si pe cei din vechime, caci invatase toata filosofia si toate stiintele din vremea aceea. Cunoasterea lui era rodnica, datorita mintii sale agere si a puterii izvorate dintr-o viata crestina imbunatatita. Drept pentru care a fost sfintit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezreea Cappadociei. Ca arhiereu, a dus lupte grele  pentru credinta ortodoxa. Prin cuvantarile sale a lovit in credintele gresite ale ereticilor, a dat invataturi si indemnuri pentru buna intocmire a obiceiurilor, a luminat tainele adanci ale fapturii umane. In plus, a stiut sa pastoreasca intelept turma lui Hristos, invatandu-i pe toti si ajutandu-i pe saraci, pe bolnavi si pe batrani, intr-un asezamant special construit de el, devenit vestit sub numele de Vasiliada. Trece la Domnul la varsta de 50 de ani.

       7 IANUARIE - Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului
   In ziua de dupa Botezul Domnului, la 7 ianuarie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeti, cel care l-a vestit pe Soarele Dreptatii, care sta la granita dintre cer si pamant si uneste Vechiul si Noul Testament. La maturitate s-a retras in pustietate .


* Sursa articolului: VECHIUL SI NOUL TESTAMENT ,MANUAL DE RELIGIE
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
 
SUS