Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleObiceiuri si traditiiMituri, superstitii, legendeNUNTA - obiceiuri si traditii
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
4 voturi
5628 afisări
img
img
img
img img img img img

NUNTA - obiceiuri si traditii

Articol adăugat de Gabriela Elena Dinu  Offline la 19 aprilie 2010*


Se spune ca in viata, fiecare dintre noi e dator sa realizeze cel putin 3 lucruri: sa sadeasca un pom, sa construiasca o casa si sa-si intemeieze o familie.


Cum ne alegem nasii de cununie? 

Iata 3 sfaturi de care sa tineti cont atunci cand vreti sa luati decizia corecta in alegerea nasilor de cununie:
1. Asezati-va la masa impreuna cu parintii si veniti fiecare cu cate o propunere. Ascultati opiniile tuturor, inventariati avantajele si dezavantajele si incercati sa le puneti in balanta.
2. Aveti mereu in vedere criteriul "gradului de apropiere" fata de perechea la care v-ati gandit. Cu cat va simtiti mai bine in compania celor doi posibli nasi, cu atat acestia sunt mai potriviti sa va devina parinti spirituali.
3. Incercati sa lasati pe cat posibil deoparte criteriul "financiar". Cu siguranta e important ca nasii sa poata deveni sprijin financiar in caz de nevoie, insa de cele mai multe ori veti avea nevoie de suport moral. Asa ca e bine sa-l primiti de la cei care va cauta zilnic, va sprijina mereu si nu va refuza niciodata. 
De fapt, nasii nu sunt doar o pereche-martor la bucuria din ziua in care spuneti DA. In final, ei ar putea ramane singurul sprijin pe care-l veti mai avea atunci cand cei care v-au dat viata vor disparea.

Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru...

Fiecare obiect din acest poem reprezinta cate un simbol al norocului ce va insoti mireasa pe drumul casniciei.
In ziua de azi s-a pastrat doar "Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru" din acesta traditie.
Ceva VECHI semnifica continuitatea, legatura cu trecutul, cu familia. Cele mai multe mirese aleg sa poarte o bijuterie veche primita de la o bunica.Ceva NOU semnifica optimismul, speranta intr-un viitor bun alaturi de sotul ales. Avand in vedere ca toate lucrurile purtate de mireasa sunt noi, acest aspect e usor de indeplinit!          
Ceva NOU semnifica optimismul, speranta intr-un viitor bun alaturi de sotul ales. Avand in vedere ca toate lucrurile purtate de mireasa sunt noi, acest aspect e usor de indeplinit!
Ceva IMPRUMUTAT este de obicei un obiect imprumutat de la un cuplu de prieteni sau un cuplu din familia celor care urmeaza sa se casatoresca si care au o casnicie fericita, acest lucru rasfrangandu-se si asupra tinerei perechi, devenind un talisman aducator de noroc.
Printre cele mai uzuale obiecte imprumutate se numara: bijuterii, gentute, batiste din matase, etc. De asemenea, obiectul imprumutat va reaminti ca tanara familie depinde de sprijinul familiei sau al prietenilor.
Ceva ALBASTRU...
Inca de pe vremea romanilor albastrul semnifica modestie, fidelitate si dragoste. Mai tarziu albastrul devine simbolul puritatii.
Asadar, a purta ceva albastru in ziua nuntii simbolizeaza dragostea si fidelitatea ce trebuie sa guverneze viata tinerei familii.
Cel mai frecvent, miresele poarta jartiera albastra sau batiste de matase brodate cu albastru. Dar daca una din culorile nuntii este albastru, chiar buchetul de mireasa poate contine flori albastre.

In sfarsit, moneda de argint purtata in pantoful miresei era un talisman aducator de bunastare financiara pentru miri. Probabil, fiind destul de incomod de purtat o moneda in pantof o zi intreaga, in timp s-a renuntat la acest obicei...
            
          Traditii de nunta

Domnisorii si domnisoarele de onoare

Domnisorii si domnisoarele de onoare se regasesc in ritualul nuntii datorita unei legi romane care cerea ca la o nunta sa existe zece martori. De asemenea, in antichitate se credea ca spiritele rele pot participa la o nunta cu scopul de a crea haos si neintelegeri. Astfel, participantii la nunta se imbracau toti in ton cu mirele si mireasa, pentru ca spiritele rele sa nu stie cine se casatoreste. Aceasta e explicatia faptului ca domnisoarele si domnisorii de onoare din ziua de azi poarta haine asemanatoare cu cele ale mirelui si miresei.
Tortul de nunta 
In timpul Imperiului Roman exista o traditie ce azi, din fericire, nu se mai pastreaza. Mirele rupea tortul in doua in capul miresei. Acest gest simboliza dominatia barbatului asupra femeii.
In zilele noastre se practica taierea tortului. Acest gest semnifica prima sarcina pe care noua familie o are de indeplinit impreuna.
Se mai spune ca daca dormi cu o felie de tort de la o nunta sub perna, iti poti visa viitorul partener de viata. 
Verighetele
Cercul reprezinta simbolul soarelui, al iubirii, al pamantului, al universului si al perfectiunii. Verigheta se poarta pe al treilea deget de la mana stanga deoarece grecii in antichitate credeau ca o vena de la acel deget duce direct la inima.

 * autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Traditii si obiceiuri de...,  Povestea lui Mos Nicolae,  Sarbatoarea Craciunului...,  Despre Sfanta sarbatoare...,  Sculati gazde, nu...,  Mituri care ne-au marcat...

 
SUS