Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleObiceiuri si traditiiCraciunulDespre Craciun
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
2 voturi
1483 afisări
img
img
img
img img img img img

Despre Craciun

Articol adăugat de Gabriela Elena Dinu  Offline la 13 decembrie 2013*


Craciunul este o sarbatoare a bucuriei: fulgi mari de nea,clinchet de clopotei, colinde si Mos Craciun.

Mos Craciun are un vestitor: pe Mos Nicolae care pune in ghetute dulciuri sau o varguta. Mos Nicolae este de fapt Sfantul Nicolae si primele cadouri le-a facut unor fetite sarace care s-au rugat Sfantului sa le ajute sa nu fie luate de langa tatal lor, pentru ca acesta nu avea cu ce sa le creasca. Sfantul Nicolae le-a raspuns la rugaciuni si le-a pus trei pungute cu galbeni, cate una pentru fiecare si astfel fetitele au putut ramane acasa langa tatal lor.

De atunci, in fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, Sfantul ii rasplateste pe toti copiii cuminti, iar pe cei obraznici ii pedepseste punandu-le o varguta in ghete. Brăduţul de Crăciun Primii brăduţi de Crăciun au fost împodobiţi în Alsacia, acum mai bine de 1000 de ani, cu trandafiri de hârtie colorată, cu dulciuri, cu mere.

De 200 de ani încoace, peste tot se împodobesc brazi cu beteală, globuri colorate şi dulciuri. Bunicii noştri îi împodobeau cu mere, nuci, forme de aluat şi aţă colorată. În toată lumea, merele au fost folosite la început în loc de globuri şi însemnau tinereţea veşnică, ca şi culoarea veşnic verde a bradului. În vârful bradului, se aşază de obicei o steluţă: este Steaua Polară, din ţinuturile de gheaţă de la Polul Nord, unde locuieşte Moş Crăciun. Orice brăduţ are şi lumini. Bătrânii spun că lumânările şi luminiţele din bradul de Crăciun alungă răul din lume, din casă, din suflet. Mos Craciun este foarte batran... ziua lui de naştere era sărbătorită la solstiţiul de iarnă, când soarele se face foarte mic, mic de tot, ca mai apoi să se nască din nou. Aşa credea lumea mai demult: că Moş Crăciun moare în fiecare iarnă şi se naşte iar şi iar. Şi că odată cu el chiar şi soarele moare şi reînvie, sub forma unui copilaş.

Astfel, în fiecare an, în seara de Crăciun, Moşul e bătrân tare, iar la miezul nopţii el moare câteva clipe şi renaşte prin pruncul Iisus Hristos. În acelaşi timp, toată lumea reîntinereşte, se umple de viaţă şi de bogăţie: de aceea Moş Crăciun aduce daruri cu el. La început, când nu erau atâtea jucării pe lume, Moşul aducea dulciuri, mere, nuci, păpuşele de lut sau de lemn.

Casa lui Moş Crăciun, asa cum ştie toată lumea, se află la Polul Nord, în ţinuturi de zăpadă şi de gheaţă vesnica. Este o ţară albă, curată şi frumoasă, ca sufletele de copii. Acolo se zice că se află un arbore uriaş, lângă steaua polară, unde se întâlneşte cerul cu pământul. În fiecare seară de Ajun, Moş Crăciun pleacă prin lume cu daruri. Demult, tare demult, Moşul călătorea pe un măgar alb. Apoi, aducea daruri la copii călare pe un cal cu aripi de aur, care se hrănea cu spice de grâu adunate încă din timpul verii. Mai târziu, Moş Crăciun era adus de un cerb alb. Astăzi, vine mai mult pe o săniuţă trasă de reni care pot zbura pe cer. De obicei, Moşul intră pe furiş, după ce copilaşii au adormit. Vine pe fereastră sau pe uşă, coboară pe horn şi lasă darurile lângă bradul împodobit.


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Pregateste-ti casa de...,  Se apropie luna...,  Sarbatoarea Craciunului...,  Despre Sfanta sarbatoare...,  Sculati gazde, nu...,  Sa ne pregatim copiii si...,  Nasterea:spaima sau...,  Primul Craciun,  Zbor liber....,  Vine Mos Niculae,  Tagliatelle cu sos pesto,  Placinta cu nuca de cocos,  Legenda Craciunului (Sau...,  Sos pentru paste,  A pornit Mosu' la drum!,  Pastele pe glob,  Sarbatoarea Floriilor -...,  Sarbatoarea Pastelui,  Pastele,  "CUCII"- obicei...

 
SUS