Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleJucariiPapusiMatryoshka - papusa cuib
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,10
267 voturi
9018 afisări
img
img
img
img img img img img

Matryoshka - papusa cuib

Articol adăugat de D Andreea  Offline


Este un simbol national foarte cunoscut al Rusiei

Matryoshka este o papusa traditionala ruseasca si in acelasi timp un fenomen in lumea culturala. Numele de Matryoshka este un derivat de la prima femeie rusoaica cu numele de "Matryona", care a fost un nume foarte popular printre ţăranii Rusiei. Numele "Matryona", la rândul său este legat de rădăcina latină, "mamă" şi înseamnă mamă. Deci, numele este strâns legat de maternitate, papusa simbolizand fertilitatea.
 
Matryoshka reprezinta de fapt un set de papusi cu marimi descrescatoare, plasate una in interiorul celeilalte, ultima papusa reprezentand de regula un copilas care nu se deschide. Papusile au forma cilindrica, fiind rotunjite in partea de sus, la cap, si forma conica in partea de jos. Sunt pictate manual în roşu, albastru şi verde, culorile tradiţionale ale păpuşilor de la Serghiev Posad si fiecare set poate urma o tema diferita: port popular, personaje de basm rusesc, lideri etc.
 
Matryoshka a aparut in anul 1980 si se pare ca a fost inspirata de papusile japoneze – suveniruri. Conceptul de imbricare, de suprapunere este insa rusesc.
 
Se spune că Serghei Maliutin, un pictor de la un atelier de meşteşuguri populare din Abramtsevo Break a vazut un set de păpuşi japoneze din lemn, reprezentând cele sapte zeitati ale norocului si acestea l-au inspirat. S-a nascut prima versiune a papusii rusesti sculptata de către Vasiliy Zvezdochkin si pictata de Sergei Maliutin, avandu-l ca prototip pe zeul budist japonez Fukuruma. Aceasta a constat din opt păpuşi: prima era o fată care tinea in brate un cocoş, urmau in interior alte şase păpuşi, cea de-a cincea fiind un băiat si ultima - un copil.
 
In anul 1900
M.A. Mamontova, soţia lui Savva Mamontov, a prezentat păpuşile la expoziţia mondială de la Paris şi a câştigat medalia de bronz, cucerind Occidentul. În curând, in multe alte locuri din Rusia a început fabricarea de matryoshki.
 
In prezent Matryoshka este cea mai populara papusa ruseasca si un simbol al acestei tari. Este suvenirul national rusesc, prin excelenta, cumparat de orice turist care se respecta.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Papusa Fifi,  Familia papusilor Les...,  Papusile Momiji,  Nenuco – papusile...,  Super Dollfie ,  Vine Mos Niculae,  Dovleci, Vrajitori,...,  Parcul Prater - Viena,...,  Papusa din vitrina,  Coccola,  Bebelusii Salvador...,  Adora Belle - papusa...,  Povestea papusii Blythe,  Ken - cea mai faimoasa...,  Papusa Muzicala -...,  Nicki Fleming - papusa...,  Pauline Bjonness-Jacobsen,  Madame Alexander -...,  Jaggets – o prezenţă...,  Papusa SuperStar -...

 
SUS