Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleIn vacantaPrin RomaniaPestera Ursilor
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,89
32 voturi
4564 afisări
img
img
img
img img img img img

Pestera Ursilor

Articol adăugat de Florin Nicolai  Offline la 17 iulie 2009


Un pic de speologie...

Pestera Ursilor este cea mai spectaculoasa pestera din punct de vedere fosilifer din Romania. Se gaseste la marginea satului Chiscau, comuna Pietroasa, judetul Bihor.
Pestera Ursilor a fost descoperita in anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in timpul lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chisinau. In putul deschis a coborat minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces pana la Sala Mare. Prima exploatare completa a Pesterei Ursilor a fost realizata la 20 septembrie 1975 de catre cercul de speologi amatori “Speodava” din orasul dr. Petru Groza. La 16 iunie 1980, Pestera Ursilor intra in circuitul turistic al tarii ca cea dintai cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale. Recunoscandu-se valoarea exceptionala a pesterii, cercetatorii geologi din Bucuresti si Cluj-Napoca, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, mineri din Maramures, muncitori din orasul dr. Petru Groza si din Oradea, un specialist in corpuri de iluminat din Timisoara au colaborat si au realizat, la Pestera Ursilor amenajarile turistice, luand in acelasi timp masuri specifice de protectie.

La intrarea in Pestera Ursilor s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje, cuprizand casa de bilete, sala de asteptare, un muzeu speologic si ghiseu cu obiecte artizanale, carti. Galeriile Pesterii Ursilor au forma aproape rectilinie sunt dispuse pe doua etaje, insumand o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pt. circulatia turistica, iar cel inferior, temporar activ, lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice, variate ca marime si forme, baldachine si gururi. Formatiuni stalactitice cum sunt aici, asa numitele baldachine, ce pot fi intalnite in putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii. Atmosfera de basm este intregita de stalagmitele fosile, extrem de dantelate si avand grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi alimentare, de stalactitele de tip “macaroane” ori de depunerile numite “vermiculatii”, printre cele mai frumoase aflate in pesterile din Romania.

Diversitatea stalagmitelor din Pastera Ursilor, sub forma de statuete, pagode animale-fabuloase lasa camp liber imaginatiei fiecarui vizitator. “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Portalul”, “Pagodele”, “Lacul cu nuferi” sunt numai cateva din frumusetile create de natura din pestera.

Vizita Pestrei Ursilor incepe in Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii acestor galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor, a caror disparitie misterioasa s-ar datora, dupa unele presupuneri, incalzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. Acest urs a disparut cu mai bine de 15000 ani in urma, atingea frecvent 3 m lungime.

La capatul galeriei urmatoare a pesterii, numita “Emil Racovita” se afla un schelet intreg de urs expus, in pozitia in care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale disparute in urma cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capra neagra, ibexul, leul si hiena de pestera) descoperite aici, suscita interesul specialistilor. Galeria “Emil Racovita” este o galerie impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apa, mii de stalactite. Galeria are peretii distantati la 10 –15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m inaltime.

A treia galerie din Pestera Ursilor ce poate fi vizitata este Galeria Lumanarilor, unde te intampina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mana omului. La capatul acestei galerii, poteca turistica isi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial, lung de 16m, razbate in cele din urma la suprafata, incheind astfel traseul vizitabil al pesterii. Traseul subteran este parcurs in 45 minute. Temperatura in pestera oscileaza tot anul in jur de 10 grade.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Scoala ursilor,  In excursie cu parintii,  Baile Felix,  Rutina... bat-o vina !,  Elk Island, un cadou cat...

 
SUS