Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleIn vacantaPrin RomaniaO zi si cateva manastiri (1)
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,80
9 voturi
2978 afisări
img
img
img
img img img img img

O zi si cateva manastiri (1)

Articol adăugat de Ana Zarioiu  Offline la 25 mai 2010*


Daca va inchipuiti ca un copil de 4 ani s-ar plictisi sa viziteze manastirile tarii noastre, ei bine, va inselati. Noi am colindat intr-o zi pe la Varatec, Agapia, Sihastria si Schitul Sihla, iar baietelul nostru ne intreaba cand o sa mai mergem.

Avand o singura zi si fiind aproape de Piatra Neamt, am ales manastirile pe care le stiam dupa nume: Varatec si Agapia. De aici, ziua s-a transformat intr-un adevarat rasfat. Am luat un mic dejun copios si am studiat “Harta si ghidul schiturilor, manastirilor si asezamintelor cu moaste si icoane facatoare de minuni”. Iar apoi am pornit la drum. Am avut noroc de o zi insorita de mai si ne-am minunat de florile galbene de rapita si de copacii plini de boboci si albine.

Manastirea Varatec

Prima pe care am vizitat-o a fost Manastirea Varatec.

Se pare ca este cea mai mare manastire de maici de la noi din tara, in prezent numarand 450 de maici si surori si 5 preoti slujitori. In pliant citim ca stareta este Stavrofora Iosefina Giosanu.

Ne intampina o atmosfera plina de liniste  si o gradina cu atatea feluri de lalele cate n-am vazut niciodata. Si totul este foarte curat si ingrijit. Scrie ca trebuie sa platim intrarea, dar nu e nimeni sa ne ia banii, iar o maicuta ne face semn sa intram.

Primele referiri istorice sunt intre anii 1781 – 1785, in jurul unui mic lacas de lemn. Este declarata manastire independenta printr-un hrisov al domnitorului Mihail Sturza, in 1839. In acest moment, complexul monahal cuprinde bisericile “Adormirea Maicii Domnului” (1808-1812 – stil moldovenesc combinat cu elemente neoclasice), “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” (1844 – baroc) si “Schimbarea la Fata” (1847 – asemanatoare ca arhitectura cu “Adormirea”), mormantul Veronicai Micle, statuia Saftei Brancoveanu (1935), cimitirul, vechea staretie si arhondaricul, casele oficiale (din piatra), 180 de case ale maicilor. Se pare ca exista o cladire special amenajata, numita “bolnita” sau camin de batrane, care a ars in 1995. Pentru a o inlocui, in acest moment se construieste un camin – “Cuvioasa Nazaria”. Si mai este un Muzeu de Arta Veche, plin de broderii, picturi, sculpturi si tesaturi.

Ne-am plimbat incetisor, minunandu-ne de toate, am aprins lumanari, iar copilul s-a conversat foarte relaxat cu toate maicutele pe care le-am intalnit, de parca le stia de 100 de ani.

Manastirea Agapia

Daca mergi pe drumul dintre sate, intre Agapia si Varatec sunt cam 10 km de pace si lumina. Oamenii sunt relaxati, casele par proaspat zugravite si e plin de pensiuni. Si de copii care se plimba cu bicicleta. Iar baiatul meu rontaie fericit biscuiti cu ciocolata. Ok, e vacanta…

Mie imi place mai mult Agapia. E mai intima, maicutele mai prietenoase, nu trebuie sa platesc toaleta si pot cumpara… ia sa vedem – anul trecut am cumparat dulceata de cirese amare negre si albe, serbet de lamaie si sirop din muguri de brad. Si delicioase placinte moldovenesti. Anul acesta, pe langa iconita cu Fecioara Maria pe care fiul meu a vrut-o neparat, am luat serbet de zmeura, serbet de mure si sirop de cirese amare negre. Si niste colaci, o minunatie.

Manastirea Agapia are initial, prin secolul al XIV-lea, o biserica din lemn si este manastire de calugari. Ea este cunoscuta ca Agapia din Deal sau Agapia Veche. Agapia Noua sa Agapia din Vale, dedicata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, este ctitorita intre 1642 si 1647 de hatmanul Gavriil Coci (fratele lui Vasile Lupu) si sotia sa Liliana Cneaghina. Arhitectura nu are un stil specific, iar frescele sunt pictate de Nicolae Grigorescu intre 1858 si 1861, cand biserica a fost reparata si modificata.

Ansamblul manastirii contine Biserica “Sfintii Voievozi” (sec XVII), Paraclisul “Nasterea Maicii Domnului” (1864), Biserica din lemn “ Sf. Ioan Bogoslov” (1821), chiliile (sec. XIX) - printre ele, cea in care locuia scriitorul Alexandru Vlahuta, datand din 1885 si transformata in muzeu in 1966, constructiile administrative (sec XIX – XX), Turnul Clopotnita (1823), Bolnita din lemn “Adormirea Maicii Domnului” (1780), muzeul (1927 – primul muzeu de acest fel din Moldova).

Acum, la Manastirea Agapia sunt cam 300 de maicute.
 
Plecam mancand colaci si avand sufletul plin de liniste si frumos.

Cum iesi din manastire la dreapta se face un drum de pamant, pe a carui sageata scrie “Schitul Sihla / Manastria Sihastria”. Nu e pe harta noastra, dar, fiind vreme buna, ne urcam in masina si ne hotaram sa ignoram praful care navaleste chiar si pe ferestrele inchise. Iar drumul se dovedeste a merita efortul…* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Ca sa nu ma mai certi,...,  Pinocchio - papusa cu...

 
SUS