Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleIn vacantaPrin RomaniaCastelul Bran
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,87
27 voturi
3157 afisări
img
img
img
img img img img img

Castelul Bran

Articol adăugat de Florin Nicolai  Offline la 17 iulie 2009


Monument national si punct de reper al turismului din Romania

Castelul Bran, situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.
Castelul Bran a fost prima data atestat documentar in actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie" ... In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund.

La sfarsitul secolului al XV-lea Castelul Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. De-a lungul vremii Castelul Bran si-a indeplinit cu prisosinta rolul de aparator impotriva invaziei turcesti.

La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai. In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.

Intrarea in Castelul Bran se face la capatul unor scari de piatra roase de vreme. Usa de lemn masiv poarta pecetea vremii iar ferestrele de la acest nivel sunt zabrelite. La parter se disting camera de garda si Capela Principelui Mircea cu catapeteasma adusa de la muntele Atos si sarcofagul Principelui Mircea, decedat in anul 1916 ca urmare a epidemiei de febra tifoida din timpul primului razboi mondial.

La etajul I al Castelul Bran este format din dormitorul Reginei Maria decorat intr-un stil eclectic, personal, elementele Art-Nouveau coexistand cu cele de inspiratie bizantina si renascentista, sala gotica cu boltire in ogiva si usile decorate cu motivul vulturului bicefal si salonul mare.

Castelul Bran gazduieste la etajul II salonul Biedermeier, salonul neorococo, sala cu mobilier rustic si dormitorul Regelui Ferdinand care pastreaza in coltul dinspre nord-vest soba din placi de faianta italiana, decorata cu peisaje si reprezentari grafice ale virtutilor, realizate in tonuri de albastru si datata 1762.

La etajul III Castelul Bran gazduieste salonul de muzica si biblioteca Reginei Maria si sala cu mobilier sasesc a carui decorul principal este cel al pomului vietii sub varianta vasului cu flori de tip renascentist intr-o interpretare populara.

La ultimul etaj Castelul Bran gazduieste sala Regina Maria, camera principelui Nicolae si sala trofeelor de vanatoare cu piese de mobilier de la inceputul sec. al XX-lea, trofee de vanatoare si vasele de faianta slovaca cu motive zoomorfe.

Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioaada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Taj Mahal,  Parcul Prater - Viena,...,  Din prea multa dragoste ?

 
SUS