Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorViolenta la televizor
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,19
22 voturi
6000 afisări
img
img
img
img img img img img

Violenta la televizor

Articol adăugat de Daniela Daja  Offline la 23 iulie 2009

VIOLENTA LA TELEVIZOR

Copilul contemporan nu-si poate imagina casa lipsita de televizor,calculator,telefon,primind inca de mic puternica influenta mass-media care ii contureaza de multe ori o imagine eronata asupra lumii.

Copiii petrec foarte multe ore in fata televizorului sau a calculatorului. De aici incep multe probleme,incepand cu violenta programelor tv si ajungand la izolarea de societate cauzata de multele ore petrecute in fata televizorului sau a calculatorului.
Televizorul ne ofera foarte multe informatii legate de violenta.Conflictele din diferite medii sunt tot mai mediatizate in presa,la televizor,radio sau pe internet.Copiii sub 10 ani sunt cei mai vulnerabili.De multe ori imita mesajele din mass-media.Considera ca acest fapt e un lucru normal.La aceasta se adauga si nivelul precar de educatie.Ei nu prea sunt constienti de faptele lor si prind din zbor lucruri noi si captivante.Cei mai putin vulnerabili sunt totusi adolescentii care au o oarecare notiune dintre limita intre bine si rau.

Acum ceva timp au fost introduse in Romania semnele care se afiseaza pe ecran in timpul unei emisiuni sau a unui film cu ajutorul carora se recomanda varsta prielnica vizionarii programului respectiv,insa nu se poate preciza daca acestea au efect.

Televiziunea poate avea o serie de efecte negative asupra unui copil,ea poate diminua somnul nocturn al unui copil care ii poate provoca oboseala,mai ales cea vizuala,tulburari de atentie,scaderea formei si a performantelor fizice.Tot programele de la televizor si jocurile video pot cauza crize de epilepsie.
De asemenea,crizele de panica sau de anxietate acuta,pot fi provocate de scenele socante ale unor filme dure.
Si mai important este rolul jucat de televizor in aparitia si dezvoltarea obezitatii copiilor si adolescentilor,care prefera mai mult sa vizioneze un program sau un film la televizor decat sa faca o altfel de activitate.Mai mult,ei consuma in fata televizorului dulciuri,alimente uscate care contribuie la cresterea in greutate.
Copiii care vad emisiuni in care violenta e foarte realista,repetata in mod frecvent si nerealista,este foarte probabil sa imita ceea ce vad.Copiii cu probleme emotionale,comportamentale,de invatare sau probleme de controlare ar putea fi influentati mai usor de violenta de la televizor .Impactul violentei de la televizor poate fi imediat observat in comportamentul copiilor sau poate aparea ani mai tarziu.
Violenta la televizor este un factor extrem de decisiv,dar nu este singura cauza a agresivitatii sau a comportamentului agresiv.Parintii isi pot proteja copiii de violenta excesiva prezentata la televizor acordand mai multa atentie programelor pe care copiii le urmaresc si urmarindu-le impreuna;stabilind limite asupra duratei de timp pe care copiii o petrec in fata televizorului;spunandu-le ca desi actorul principal dintr-un film nu a fost omorat sau ucis,asemenea violenta in viata reala poate duce la durere sau chiar la moarte;refuzand sa-i lase sa vada show-uri si emisiuni cunoscute ca fiind violente si schimband canalul sau inchiderea televizorului;dezaproband episoadele violente in fata copiilor,accentuand ideea ca astfel de comportament nu este cel mai bun mod de a rezolva problemele.

Parintii pot de asemenea sa foloseasca aceste masuri de precautie si in zonele precum rasism sau orientari sexuale.Timpul pe care copiii il petrec in fata televizorului ar trebui sa fie moderat,pentru ca descreste timpul petrecut in alte activitati benefice precum cititul,jucatul cu prietenii,descoperirea hobby-urilor.Daca parintii intampina dificultati serioase in stabilirea limitelor,ar trebui sa apeleze la ajutorul unui psiholog pentru consultare si asistenta.
Ca sa evitati presiunea pe care ar putea-o exercita ceilalti colegi sau prieteni asupra copilului dvs,contactati alti parinti pentru a stabili reguli similare despre durata si tipul programului tv la care s-ar putea uita copiii.

Oricat am vrea sa-l ferim pe cel mic de influenta mass-media,acest lucru e imposibil.Reclamele,publicatiile obscene,filmele,violenta programelor tv il inconjoara.Important este felul in care e ajutat copilul sa inteleaga ceea ce i se intampla si cum sa raspunda influentelor care il inconjoara.In loc sa i se impuna,este mai important ca un copil sa aleaga singur,pentru ca noi,ca parinti,sa fim apoi mandri de alegerea lui.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Influenta televizorului...,  Expunerea copilului la...,  Agresivitatea la copii,  Stop violentei in...,  Persoanele care au grija...,  Puterea exemplului... de...,  Cum sa iti inveti...,  Evitaţi comparaţiile...,  Metode simple pentru a...,  Efectele terapeutice ale...,  25 de sfaturi pe care un...,  Cum se tratează astenia...,  Familia si fericirea ei,...,  Cat timp petrecem cu...,  Copilul meu este timid...,  Despre vremurile de...,  Gradinita de acasa,  Gânduri de părinte,  Identificarea cu un sex....,  Disciplina fara tipete

 
SUS