Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorNevoile copiilor
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,82
12 voturi
2797 afisări
img
img
img
img img img img img

Nevoile copiilor

Articol adăugat de Gabriela Elena Dinu  Offline la 17 aprilie 2010*


Primul lucru care se asteapta de la parintii copiilor mici este acela de a le întelege nevoile si de a descoperi cum pot fi împlinite. Parintele trebuie sa fie, în acelasi timp, dispus sa învete de la copil sa observe indicii din comportamentul lor..

<">
Copilul are nevoie sa fie alintat, mangaiat si îmbratisat, sa se simta aproape de parinti, sa i se ofere caldura si confort emotional, sa se simta dorit si înteles. A-i împlini doar nevoile fizice, de hrana si de îngrijire, nu este suficient. Multi copii au stagnat din crestere sau chiar au murit, în ciuda îngrijirii fizice adecvate care li s-a oferit, pentru simplul fapt ca le-a lipsit dragostea. Dragostea este atat de importanta, încat , parintii, trebuie sa împlineasca aceasta nevoie înainte de oricare alta. Nu este suficient ca parintii sa simta, sa creeada sau chiar sa stie ca va iubiti copilul, ci copilul trebuie sa perceapa el însusi aceasta dragoste, altfel ea nu are nici o valoare. Este deosebit de important sa-i aratati copilului ca este iubit, în special în primii ani de viata. Daca i-ati întreba pe parinti: „Va iubiti copiii?”, probabil ca marea majoritate v-ar raspunde: „Bineînteles ca-i iubesc. Le ofer tot ce au nevoie; am grija de ei…”

Totusi, de multe ori, copiii nu simt ca sunt iubiti. Ei spun: „Parintii mei ma iubesc doar atunci cand iau note bune, cand ma îmbrac singur sau cand îmi fac curat în camera. Cand sunt bun, ma iubesc; altfel, nu!” Acesti copii nu înteleg ca sunt iubiti pentru ceea ce sunt ei, în mod individual, neconditionat, independent de niste cerinte. Ei simt ca parintii lor îi iubesc în mod conditionat si exista un mare pericol în acest fel de dragoste.
Este destul de usor sa iubesti un copil atragator, sanatos, cu o fire placuta. Dar nu toti copiii se nasc cu asemenea trasaturi si nu toti au parte de timpuriu de experiente care sa-i modeleze, facandu-i sa ajunga în niste persoane atragatoare si usor de iubit. De fapt, pe la varsta de doi, trei sau patru ani, în unii copii a fost deja imprimat un comportament negativ, deoarece au fost tratati cu o asa lipsa de iubire, încat ajung sa para ca resping orice manifestare de acest fel. Parintii s-ar putea sa nu înteleaga ca acest comportament negativ este, de fapt, un strigat dupa iubire, iar atunci cand iubirea asteptata de copil întarzie, este posibil sa aiba loc niste reactii în lant, iar parintii vor avea, drept raspuns, tendinta de a-l respinge si mai mult pe copilul neiubitor.

 Parintii nu trebuie sa uite nici o clipa ca un copil care are un comportament suparator este un copil care are cel mai mult nevoie de dragoste, de compasiune si de ajutor. Copilul care va pune cel mai mult rabdarea la încercare are cel mai mult nevoie de dragostea voastra. Copilul care musca, fura, loveste sau foloseste cuvinte „urate” este posibil ca, prin aceasta, sa nu faca altceva decat sa te puna la încercare si, în mod inconstient, sa te întrebe: „Poti sa ma iubesti chiar si atunci cand sunt atat de îngrozitor?” Alti copii se comporta tocmai invers. Ei nu pot sa actioneze într-un asemenea mod „nesuferit”, de teama ca vor fi respinsi si mai mult, astfel ca îsi dau toata silinta sa fie buni. S-ar putea ca, la început, copilul care este tot timpul preocupat sa fie pe placul celor din jur sa obtina rezultatele dorite si sa primeasca atentie si acceptare din partea acestora. Însa, de obicei, acest comportament ajunge, pana la urma, sa calce pe cineva pe nervi, iar copilul este repezit si alungat fara sa i se dea nici o explicatie pentru aceasta schimbare de atitudine. În loc sa respingi un copil prea insistent sa „îti intre pe sub piele”, este mai bine sa îti iei timp sa discuti cu el despre modul în care se comporta. Ajuta-l sa înteleaga ca îl iubesti tot timpul, indiferent ca este bun sau rau. A învata ca nu trebuie sa fii neaparat bun pentru a fi iubit reprezinta o lectie deosebit de importanta pentru copii (si pentru adulti). Este dreptul oricarui copil sa fie iubit si acceptat pentru simplul fapt ca exista. 

 Un alt tip de copil pe care parintii trebuie sa se asigure ca l-au încurajat cu dragoste este acela care se retrage din cadrul social. La un asemenea copil s-ar putea sa fie cel mai greu sa ajungem, pentru ca el nu cauta dragostea în mod activ si s-ar putea întampla sa va respinga gesturile de afectiune. Niciodata nu poti oferi dragoste cu forta. Dragostea este un dar care se ofera în mod liber si care trebuie sa fie acceptat tot în mod liber. Printr-o purtare blanda si consecventa, poti ajunge ca, încetul cu încetul, sa castigi încrederea si, în cele din urma, dragostea unui copil retras, dar acest tip de copil s-ar putea sa nu ajunga niciodata la fel de dragastos si de apropiat ca ceilalti.

Unii copii, pe parcursul diferitelor etape ale vietii lor, adesea pot trece de la un tip comportamental la altul: de la negativ, la excesiv de preocupat sa îti faca pe plac si apoi la retragere si închidere în sine. Nu este usor sa-ti iubesti copilul pe parcursul acestor etape, dar acest lucru este esential totusi pentru o dezvoltare sanatoasa a personalitatii sale. Sa împlinesti nevoia de dragoste a copilului tau nu înseamna sa excluzi nevoia de disciplina. Uneori îti va fi de folos sa-ti dai seama ca respectivul comportament este cauzat de ceva; ca exista un motiv
pentru care copilul se poarta într-un anumit fel. Întelegerea acestui fapt important te va ajuta sa nu iei atitudinea copilului de respingere sau de neascultare, drept un atac personal. Ea îti va oferi libertatea de a-i trece cu vederea comportamentul suparator, de a cauta sa descoperi adevaratele cauze si de a pune la punct strategiile de remediere.

Cand ajungi sa-ti dai seama ca exista un motiv pentru acel comportament suparator, cauta sa separi comportamentul aparut de copilul „real”, care simte nevoia sa fie iubit. Ca urmare, îl poti mustra pe copil într-un mod iubitor si plin de întelegere, chiar daca ti se pare ca el nu merita o asemenea atitudine din partea ta. S-ar putea ca, umplandu-i paharul cu dragoste, sa-i furnizezi copilului suficienta încredere în sine, încat sa aleaga el însusi sa schimbe sau sa biruie acel comportament agresiv si suparator.

Este usor sa "jefuim" un copil de dragostea noastra. Fara sa ne dam seama, noi reactionam la atitudinea lui negativa, pedepsindu-l pe nedrept sau ranindu-i simtamintele sensibile prin cuvintele si prin actiunile noastre aspre. De multe ori, noi "golim" cupa de dragoste a copilului în mod inconstient.
 * autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
25 de sfaturi pe care un...,  Pași de urmat dacă vrei...,  Greselile parintilor in...,  Cat timp petrecem cu...,  Gânduri de părinte,  Nu uitati in niciun...,  Evitaţi comparaţiile...,  Gradinita de acasa,  Cum sa iti inveti...,  Jocul - serviciul celor...,  Penis sau cocosel ?,  Cum sa cresti un CITITOR,  Invata copilul sa...,  Patru combinații cu...,  Influenta televizorului...,  Bunicule, deschide...,  Implica-ti copilul in...,  Vacanta de odinioara,  Jocul în viața...,  Top 10 activități...

 
SUS