Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorNevoia sau dorinta – care are prioritate?
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,48
117 voturi
2815 afisări
img
img
img
img img img img img

Nevoia sau dorinta – care are prioritate?

Articol adăugat de Ioana Andreea Ciocalteu  Offline la 21 septembrie 2009*


Acest articol s-a nascut din dorinta de a impartasi parintilor din experienta mea de psiholog scolar. Continutul sau se adreseaza parintilor care au copii prescolari, scolari si chiar adolescenti.

Prins in vartejul activitatilor sale zilnice, parintele pierde din vedere, de cele mai multe ori, adevaratele nevoi ale copilului, dar foarte rar se intampla sa nu-i indeplineasca acestuia dorintele exprimate sau neexprimate. 
,,Ce vrea?" sau ,,Ce-si doreste copilul meu?" sunt intrebarile la care cauta raspuns parintele si la care de cele mai multe ori acesta este gasit cand familia merge la cumparaturi sau cand remarca la alti copii obiecte de care considera ca are nevoie si propriul copil. 

Este bine sa clarificam unele nevoi ale copilului, indiferent de varsta acestuia si sa intelegem diferenta dintre nevoie si dorinta pentru a nu formula ulterior urmatoarea dilema: ,,De ce se comporta asa? Eu i-am facut toate poftele!"

Nevoia de grija si protectie
- presupune crearea unui cadru sigur pentru dezvoltarea si formarea propriului copil, dar si inducerea de catre parinte ,copilului sau, a sentimentelor de siguranta, de confort si de liniste.

Nevoia de afectiune -
ii iubim, dar le si aratam acest lucru. Ne exprimam sentimentele prin gesturi si vorbe astfel incat copilul sa perceapa caldura mediului familial si sa simta dragostea parinteasca.

Nevoia de apreciere
- a-l lauda pe copil cu obiectivitate este conditia esentiala pentru a-i forma acestuia o imagine pozitiva de sine, pentru a-i stimula increderea in propriile forte, de timpuriu, astfel incat sa fie facilitata cu succes adaptarea la mediul exterior familiei si integrarea in alte grupuri sociale.

Nevoia de comunicare
- presupune gasirea de raspunsuri la intrbarile copilului, cautari concomitente cu ale acestuia, imprimarea unor note de asertivitate in comportamentul si stilul de comunicare al celui mic, gasirea de justificari si argumente veritabile si pe intelesul copilului.

Nevoia de intariri negative
- oricat ar parea de bizar pentru unii cititori ai acestui articol, micile pedepse traduse prin interdictia de a desfasura o activitate favorita si redirecionarea atentiei catre preocupari care ii solicita gandirea critica sau creativitatea si imaginatia, reprezinta o maniera eficienta de a stimula la cel mic comportamentele pozitive si o alternativa la discutiile pe un ton ridicat, atat de ineficiente si timorante pentru copilul de orice varsta.

In randurile de mai sus am incercat sa prezint cateva dintre nevoile copiilor, dar si modalitati de a raspunde eficient la acestea. 
Sunt specialisti care se preocupa de nevoia de atentie a copilului. Personal, consier ca a raspunde nevoii de atentie a copilului inseamna a nu ignora niciuna dintre nevoile de mai sus.
Nevoile copilului sunt reale si solicita parintele, ii pun mintea la contributie, il opresc din ritmul sau alert, il determina sa reflecteze atent si sa caute solutii pentru indeplinirea lor. 
Dorintele copilui nu trebuie insa ignorate, fiecare dintre ele poate ascunde de fapt o nevoie reala, care odata determinata si indeplinita inlatura pericolul instalarii sentimentului de frustrare la cel mic. 

Ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara cea de zecea masinuta rosie pentru copilul vostru. Aceasta dorinta, exprimata in fata unui raft din magazin, poate ascunde nevoia micutului de a se juca impreuna cu voi.* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Identificarea cu un sex....,  Povestile, art-terapia...,  Penis sau cocosel ?,  Agresivitatea la copii,  Curs interventii copii...,  Esti atent la ce...

 
SUS