Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorJocul - serviciul celor mici
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
2 voturi
2529 afisări
img
img
img
img img img img img

Jocul - serviciul celor mici

Articol adăugat de Gabriela Elena Dinu  Offline la 19 aprilie 2010*
Tags:

joc

,

educatie

,

copiiCopiii au nevoie sa se joace.Jocul este considerat ca fiind munca, activitatea de baza a copilului. Cu siguranta este laboratorul lui de studiu. Prin joc, copilul învata despre lumea din jurul sau.

 Adesea, adultii privesc jocul copiilor ca fiind un timp pierdut. Pentru ca jocul este privit ca distractie, foarte multi considera ca nu poate fi prea folositor. Dar timpul de joaca este deosebit de folositor pentru copil. Copilul învata cel mai
bine prin joaca.  El învata cum sa se raporteze la oameni, cum sa intre în relatie cu prietenii de joaca si cu adultii de langa el. El învata despre rolurile adultilor (mama, tata, învatatoare, pastor etc.) si are posibilitatea sa-si testeze ideile si sa-si încerce metodele, într-un mediu lipsit de orice amenintare. Copiii obisnuiesc, de asemenea, sa foloseasca jocul pentru a pune în scena experientele pe care le-au trait si pentru a interioriza sau pentru a întelege aceste experiente.
 Cu toate ca joaca poate fi folositoare si într-un mediu care nu a fost dinainte planuit, sansele ca rezultatele sa fie benefice cresc considerabil, atunci cand parintii asigura un mediu de joaca pregatit cu grija si cu întelepciune. Un astfel de plan nu ar trebui sa includa doar modul de aranjare a camerei si a curtii, ci si provizia de jucarii,de materiale si de posibilitati de învatare care vor oferi fiecarui copil posibilitatea de a-si dezvolta înclinatiile specifice si de a atinge tintele
planuite de parintii. Pentru joaca, este nevoie de timp si de libertate. Adesea, parintii planifica atat de multe activitati si lectii care îi privesc pe cei cu varste mai mari (gimnastica, limbi straine, pian etc.), încat ramane foarte putin timp în care copilul sa se joace cu ceea ce îl intereseaza cu adevarat.
   Daca alegi pentru copilul tau o gradinita, trebuie sa te asiguri din timp ca în programa adoptata acolo joaca ocupa un loc important. Multi educatori de gradinita se simt mult mai în siguranta atunci cand îi controleaza pe copii si îi pun pe toti sa faca acelasi lucru. În astfel de activitati comune se observa mai usor cand un copil se ocupa de altceva, si el poate fi atentionat si corectat usor si repede. În schimb, atunci cand se desfasoara, în acelasi timp, o varietate de jocuri, rolul educatoarei este, mai degraba, acela de ajutor, decat de dictator. Prin joaca, învatarea poate fi individualizata, adaptandu-se la nivelul de întelegere al fiecarui copil, în loc de a-i tinti doar pe cei de mijloc, pierzand astfel ambele extremitati ale grupului, adica pe cei avansati si pe codasi.
  Ideea ca un copil trebuie sa fie liber sa experimenteze el însusi viata nu înseamna ca nu trebuie sa fie învatat, controlat si disciplinat într-un mod corespunzator. Dimpotriva. Atunci cand copiii nu au învatat comportamentul adecvat si stapanirea de sine, pentru propria siguranta si pentru siguranta celorlalti oameni si a bunurilor materiale, asupra lor trebuie sa fie asezate restrictii corespunzatoare. Atunci cand voi, ca parinti, le acordati copiilor vostri libertatea de a se misca, de a explora, de a crea, de a se exprima si de a se juca, toate acestea facand parte din experienta lor zilnica, înseamna ca le împliniti doar una dintre cele mai importante nevoi ale vietii lor.* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Nevoile copiilor,  Pași de urmat dacă vrei...,  Greselile parintilor in...,  Jocul în viața...,  Relationarea si...,  Ateliere de creatie...,  Figurinele de colorat,  Cat timp petrecem cu...,  Fobia sociala la copii,  Limbajele de iubire ale...,  Stresul la cei mici...,  A fi învăţător,  Salvati copiii !...,  Cum sa te ocupi de...,  Gradinita de acasa,  Dezvolta curiozitatea...,  Asculta-ti copilul si el...,  Beneficiile sportului in...,  Educatia pozitiva a...,  Cel mai important lucru...

 
SUS