Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorJocul în viața preșcolarului
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
0,00
0 voturi
846 afisări
img
img
img
img img img img img

Jocul în viața preșcolarului

Articol adăugat de Magda Patrolea  Offline la 17 februarie 2016*


Copilul începe să exploreze lumea încă din primele luni de viață, iar cea mai bună metodă este jocul - sub toate aspectele lui. Primele jocuri, sunt de obicei inspirate din mediul înconjurător.

Încă din primul an de viață e bine să expunem copilul colectivității. La început, putem plimba căruciorul pe lângă parc oprindu-ne să urmărim jocul celorlalți, iar mai târziu, îl putem duce la leagăne și alte jucării. Ar fi bine să nu uităm să cumpărăm găletușe și alte ustensile necesare jocului în nisip, întrucât copiii îl adoră.

Știința intră ușor în viața copilului, tot prin joc. Experimentele simple sunt cele mai utile: putem să observăm cum cresc plante din câteva semințe puse într-un ghiveci, putem observa ce se întâmplă cu diverse obiecte – frunze, pietricele când le aruncăm în apă  (se duc la fund sau plutesc); putem observa ce se întâmplă cu un bulgăre de zăpada introdus într-un pahar cu apă sau ce se întâmplă cu zahărul când îl punem în ceai.

Prin joc copilul își dezvoltă abilitățile psihomotorii. Pentru dezvoltarea îndemânării, putem să ne jucăm cu mingea de pluș - rostogolind-o în diferite moduri, dar și cu obiecte mici - piese de construit de diferite mărimi (cuburi, puzzle) corespunzător vârstei acestuia.

Pe măsură ce crește, putem antrena copilul la unele activități casnice (sortarea jucăriilor, împăturirea prosoapelor, ștergerea și așezarea veselei, etc.). Ar fi bine să nu facem din acestea o obligație, o corvoadă, ci să profităm de aceste momente pentru a iniția discuții serioase sau, din contră, să facem glume, să ne distrăm.

De asemenea, nu trebuie neglijat aspectul socializării. Copilul învață să interacționeze cu cei de vârsta lui, să împartă lucrurile cu ceilalți, să comunice liber, să își asume roluri.

La grădiniță, doamna educatoare ne-a explicat că nu se amestecă de la început în altercațiile dintre copii, că îi lasă pe aceștia să gestioneze conflictele și intervine doar dacă există riscul să ia amploare. Am constatat din proprie experiență că a avut dreptate, în cei trei ani în care a mers la grădiniță juniorul meu a progresat mult (a învățat să negocieze cu ceilalți, să le respecte spațiul personal), astfel că nu au fost probleme de adaptare la viața școlară. Ca mamă nu aș fi reușit niciodată să rămân pasivă văzând copilul meu antrenat într-un conflict, indiferent de rolul acestuia – victimă sau agresor.

De asemenea, pe parcursul anilor am învățat că activitățile opționale (sport, arte plastice, muzică, etc.) ajută la dezvoltarea copilului, dar cel mai important pentru dezvoltarea armonioasă și complexă este jocul liber, după cum spunea Ion Creangă „Dacă-i copil, să se joace; dacă-i cal, să tragă; şi dacă-i popă, să cetească…”.* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Joaca cu copiii,  Figurinele de colorat,  Top 10 activități...,  Magia SIMS,  Care-i perechea?,  JOCULEŢE ŞUGUBEŢE,  Povestea papusii Bratz,  Aminteşte-i celui mic...,  Cum sa cresti un CITITOR,  Jocul - serviciul celor...,  Nevoile copiilor,  Pași de urmat dacă vrei...,  Greselile parintilor in...,  Descopar lumea jucandu-ma,  Dezvoltarea...,  Fiti creativi, totul se...,  Salvati mediul...,  Latura serioasa a...,  Relationarea si...,  Frica de gradinita

 
SUS