Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorJoaca si jucariile- temelia dezvoltarii
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,64
11 voturi
2329 afisări
img
img
img
img img img img img

Joaca si jucariile- temelia dezvoltarii

Articol adăugat de Cristina Daniela Coroian  Offline la 03 februarie 2010*


Joaca si jucariile sunt temelia dezvoltarii bebelusilor nostri. De la caruselor suspendat de patut inca din primele saptamani, pana la jocurile pe calculator sau cele matematice, drumul este destul de lung...

Jucariile nu sunt numai pentru joaca!
Jocul este principala modalitate prin care copilul incearca sa inteleaga lumea, prin care invata si exerseaza relatiile sociale, rolurile, regulile, prin care comunica temerile, sentimentele. Prin joc copilul invata sa se controleze pe el insusi, sa fie flexibil in abordarea situatiilor si sa se raporteze la ceilalti.
Jucariile pe  care le alegem pentru copii nostri si modul in care ei le folosesc le influenteaza dezvoltarea.
Inca de la nastere copiii incep sa invete. Sigur ei pot invata despre lumea din jurul lor si stand in patut, dar cu cat va fi stimulat mai mult un bebelus cu atat el va progresa mai repede. Un leagan balansoar de joaca de care sunt suspendate jucarii care sa-l invete pe cel mic principiul actiunii si reactiunii este de preferat in detrimentul lasatului singur in patut ca sa "nu-l invatam rau" .
Cum primii ani din viata copilului sunt definitorii pentru intreg viitorul sau, iar aceasta este perioada in care cei mici asimileaza o cantitate impresionanta de cunostinte, este foarte important ca jucariile sa le fie de folos in acest demers de cunoastere. Alegerea jucariilor potrivite, corespunzatoare varstei copilului, va imbogatii experienta de joaca a unui copil si-i va facilita invatarea. Pe de alta parte, observarea jocului copiilor ne ajuta sa le intelegem personalitatea, pentru ca prin joc cei mici se exprima pe ei asa cum nu o pot face prin intermediul cuvintelor, nci chiar atunci cand stiu deja sa vorbeasca. Jucariile si jocurile sunt instrumente prin intermediul  carora copiii pun in scena tabloul vietii lor de la un moment dat. De aceea copiii ar trebui incurajati sa-si aleaga jucariile, deoarece multi parinti cumpara jucarii nepotrivite mai degraba pentru ca le-au trezit lor nostalgia. Atunci cand alegeti o jucarie optati pentru una multifunctioanala nu neaparat cu foarte multe functii ci pe care copilul sa o poata folosi diferit la diferite varste.Cand este bebelus, cel mic este atras de sunetele scoase de jucarie, cand mai creste poate invata culorile, formele cu ajutorul ei, iar mai tarziu poate crea povesti pornind de la imaginile si personajele prezente pe jucarie.
Parintii aleg gresit jucariile in functie de sexul copilului, deoarece copiii pana la varsta de 3-4 ani, sunt de fapt unisex; doar apoi incep sa se diferentieze preferintele pentru jucarii in functie de gen. In timp ce fetele vor prefera jucarii fine si sofisticate, baietii vor dori sa constuiasca.La aceasta varsta, ar trebui sa isi aleaga propriile jucarii, insa trebuie indrumati sa aleaga unele educative si acre sa le stimuleze creativitatea, jucarii interactive, nu produse in fata carora sa fie spectatori si care sa ii plictiseasca. Copiii carora le-a fost incurajata creativitatea de cand erau bebelusi, prefera jocurile de constructie sau cu piese componente care pot fi folosite in orice combinatii, vor lucra cu lut, plastilina, vor picta. Copiii creativi folosesc jucariile flexibil si nu numai in functie de destinatia lor de baza, ei se folosesc  de atributele jucariei si le dau noi si noi semnificatii.* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
JOCULEŢE ŞUGUBEŢE,  Latura serioasa a...,  Copiii din Sibiu vor...,  Mamicile si copiii,  Copilul de 3 ani si...,  Activitati pentru cei...,  Dezvoltarea...,  Primele 4 luni ale...,  Descopar lumea jucandu-ma,  Povestile, art-terapia...,  Curs interventii copii...,  Surioara mea,  Jocuri pentru copii,  Jucariile, dar si alte...,  Un magazin urias pentru...,  Fiti creativi, totul se...,  Jucariile copiilor......,  Despre jucarii...,  Papusile Rubens Barn ,  Cum sa decorezi camera...

 
SUS