Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorCunoasteti Drepturile Universale ale Copiilor ?
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,62
30 voturi
4841 afisări
img
img
img
img img img img img

Cunoasteti Drepturile Universale ale Copiilor ?

Articol adăugat de D Andreea  Offline la 17 iulie 2009


Acestea au fost stabilite de ONU si UNICEF

Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. Fondată în 1945 după Al Doilea Război Mondial, are 193 de state membre. ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional. Sediul central al organizaţiei este situat în New York. ONU utilizează 6 limbi oficiale: araba, chineza, engleza, franceza, rusa şi spaniola. Drepturile omului au fost motivul principal pentru crearea Naţiunilor Unite. Atrocităţile celui de- al Doilea Razboi Mondial şi genocidurile au determinat ca noua organizaţie să prevină tragedii similare in viitor. Un prim obiectiv a fost acela de a crea un cadru legal pentru a lua in considerare si a lua hotărâri asupra violarilor drepturilor omului. Organizaţia Naţiunilor Unite obligă toate statele membre sa promoveze "respect universal pentru, si observarea drepturilor omului" şi să ia "măsuri impreună şi separate" în această privinţă. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, deşi nu legală, a fost adoptată de Adunarea Generală in 1948 ca un standard comun de realizare pentru toţi. Adunarea de obicei are în vedere probleme legate de drepturile omului.

UNICEF funcţionează pe baza Convenţiei Drepturilor Copilului şi se străduieşte să instituie drepturile copiilor ca principii etice solide şi standarde internaţionale de comportament faţă de copii. UNICEF insistă ca supravieţuirea, protecţia şi dezvoltarea copiilor sunt imperative universale ale dezvoltării, care sunt parte integrantă a progresului uman. UNICEF mobilizează voinţa politică şi resursele materiale necesare pentru a ajuta diferitele state, în special ţările în curs de dezvoltare, să acorde prioritate copiilor şi să le consolideze capacitatea de a elabora politici adecvate şi de a oferi servicii pentru copii şi familiile lor.

Care sunt drepturile copiilor peste tot in lume ?

 • Toti copiii sunt egali, fara discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, nationalitate sau etnie, religie, opinii politice, stare materiala sau pozitie sociala, dizabilitati din nastere sau de orice fel.
 • Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale, dreptul de a avea un nume si o cetatenie.
 • Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
 • Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.
 • Copilul are dreptul la libertate de exprimare; copilul este liber sa primeasca si sa dea mai departe orice informatie care corespunde interesului lui. Parintii sau persoanele care au copii in ingrijire sunt obligati sa ofere informatii, sfaturi si explicatii copiilor si sa le permita sa isi exprime propriile idei si pareri.
 • Copilul are dreptul la libertate de gandire, de constiinta si de religie. Parintii indruma copilul, potrivit propriilor convingeri, in alegerea unei religii, in conditiile legii, tinand seama de opinia, varsta si de gradul de maturitate a acestuia, fara a-l putea obliga sa adere la o anumita religie sau la un anumit cult religios.
 • Copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai si sa fie crescut in conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.
 • Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept.
 • Copilul are dreptul de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale. Parintii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor si au obligatia sa inscrie copilul la scoala si sa asigure frecventarea cu regularitate de catre acesta a cursurilor scolare.
 • Copilul cu dizabilitati are dreptul la ingrijire speciala pentru a indeparta barierele sociale si economice din calea copiilor cu dizabilitati si pentru a crea un mediu in care acesti copii sunt acceptati de copiii de varsta lor si in viata comunitatii.
 • Copilul are dreptul la protectie speciala. Copiii au dreptul sa fie protejati si dreptul la asistenta din partea autoritatilor locale.
 • Copilul aflat in conflict cu legea are dreptul la asistenta. Pana la varsta de 14 ani copiii nu raspund in fata legii. Dupa varsta de 14 ani daca fapta prevazuta de legea penala savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, comisia pentru protectia copilului poate decide plasamentul copilului intr-un serviciu de tip rezidential specializat e supraveghere a copiilor care au comis infractiuni.
 • Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii economice
Care sunt principiile care garanteaza respectarea drepturilor copiilor?
 • respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului;
 • egalitatea sanselor si nediscriminarea;
 • responsabilizarea parintilor cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti;
 • primordialitatea responsabilitatii parintilor cu privire la respectarea si garantarea drepturilor copilului;
 • descentralizarea serviciilor de protectie a copilului, interventia multisectoriala si parteneriatul dintre institutiile publice si organismele private autorizate;
 • asigurarea unei ingrijiri individualizate si personalizate pentru fiecare copil;
 • respectarea demnitatii copilului;
 • ascultarea opiniei copilului si luarea in considerare a acesteia, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate;
 • asigurarea stabilitatii si continuitatii in ingrijirea, cresterea si educarea copilului, tinand cont de originea sa etnica, religioasa, culturala si lingvistica, in cazul luarii unei masuri de protectie;
 • celeritate in luarea oricarei decizii cu privire la copil;
 • asigurarea protectiei impotriva abuzului si exploatarii copilului;
 • interpretarea fiecarei norme juridice referitoare la drepturile copilului in corelatie cu ansamblul reglementarilor din aceasta materie.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Legatura dintre...,  Utilizarea...,  Sexul copilului are, cu...,  Oferiti-le libertate,  25 de sfaturi pe care un...,  Limbajele de iubire ale...,  Bunele maniere,  Lectura pentru bebeluşi...,  Aminteşte-i celui mic...,  Lasati copilul sa faca...,  Stresul la cei mici...,  Copiii si intrebarile lor,  Relationarea si...,  Trei cantecele pentru...,  Ateliere de creatie...,  Aspecte ale dezvoltarii...,  1 iunie - Ziua copilului,  ZIUA COPILULUI,  Şomajul - Explică-i...,  Primii 6 ani

 
SUS