Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorAspecte ale dezvoltarii abilitatilor de relationare la copii cu vaste cuprinse intre 3 si 7 ani
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
un vot
3325 afisări
img
img
img
img img img img img

Aspecte ale dezvoltarii abilitatilor de relationare la copii cu vaste cuprinse intre 3 si 7 ani

Articol adăugat de IULIANA PASARIN  Offline la 23 august 2012*


Dezvoltarea abilitatilor de interactiune cu mediul si cu cei din jur incepe inca din prima clipa in care copilul vine pe lume, continuand pe parcursul intregii copilarii, iar modul in care se consolideaza afectandu-ne intreaga viata.

Dezvoltarea abilitatilor de interactiune cu mediul si cu cei din jur incepe inca din prima clipa in care copilul vine pe lume, prima persoana cu care intra in contact fiind mama. Pe masura trecerii timpului si abilitatile de relationare ale copilului se dezvolta tot mai mult.

Pana in jurul vastei de 3 ani copilul intra in principal in contact cu familia de origine parinti, frati, bunici si eventual bona care il ingrijeste, obisnuieste sa se joace singur din proprie initiativa sau fiind stimulat de membri familiei.

Dupa aceasta varsta copilul intra in contact cu tot mai multi copii si adulti in mediile de joaca, dar si in cadrul institutional, multi copii mergand la gradinita incepand cu varsta de 3 ani.

Daca pana in jurul varstei de 3 ani si jumatate jocul copilului este mai mult solitar, incepand cu varsta de 4 ani el devine tot mai interesat de compania altor copii, de jocul cu ceilalti copii, initiaza activitati ludice sau se alatura jocului altor copii, incepe sa imparta jucariile cu ceilalti copii.

In jurul varstei de 4 ani si jumatate – 5 ani incepe sa inteleaga diferenta dintre bine si rau, incepe sa se compare cu ceilalti copii din jur. Tot in jurul aceste varste incepe sa constientizeze sentimentele exprimate de cei din jur, se dezvolta vorbirea interioara care are rol in dezvoltarea cognitiva si afectiva.

La aceasta varsta se dezvolta si sentimentul de compasiune, copilul aratand intelegere si suport, in limitele in care varsta si dezvoltarea cognitiva si afectiva ii permite, pentru persoana care este trista sau care plange, mai ales daca acea persoana este un membru al familiei cum ar fi mama, tata, sora sau fratele, educatoarea.

Ii place sa mearga in locuri de joaca, sa se intalneasca cu alti copii, incepe sa interactioneze cu grupuri mici de 3-4 copii.

Incepand cu varsta de 5 ani relatiile de prietenie cu ceilalti copii incep sa aiba o importanta tot mai mare.

Un factor important in dezvoltarea copilului este si faptul ca daca pana la varsta de 5 ani copii credeau in ca toate lucrurile din jur sunt insufletite si nu facea distinctie intre personajele fantastice sau de desene animate care apareau la televizor si realitate, incepand cu varsta de 5 ani si jumatate - 6 ani gandirea copilului nu mai este atat de stapanita de magie, este mai conectat la realitatea din jur acordand atentie jocului cu copii de aceeasi varsta, treptat renunand la eventualii prieteni imaginari pe care ii avea.

La varsta de 6 ani copilul deja are un grup de prieteni si incepe sa utilizeze notiunea de “cel mai bun prieten” de care este nedespartit la joaca si care are o mare influenta asupra lui.

In jurul aceste varste incepe si pregatirea pentru scoala, iar dezvoltarea abiliatilor de socializare si relationare sunt foarte importante.

Dezvoltarea limbajului este un factor care ajuta la exprimarea emotiilor si a interactiunii cu ceilalti.

In jurul vastei de 6 ani se face si trecerea de la emotii la sentimente ca stari afective stabile, asa se explica si faptul ca in jurul acestei varste incepe sa isi selecteze prietenii.

Se contureaza sentimente precum rusinea, prietenia, multumirea.

Tot in aceasta perioada se dezvolt si curiozitatea fata de propria sexualitate si se manifesta apartenenenta de gen “fetele se joaca cu fetele, baietii cu baietii”.

Tot in jurul varstei de 6 ani apar jocurile de rol “de-a mama si de-a tata”, “de-a doctorul”.

Se dezvolta tot mai mult imitarea comportamentului prosocial al adultilor, fapt care ne face sa fim atenti la gesturile, vorbele,comportamentele noastre fata de cei din jur.

In aceasta perioada pot aparea si primele simptome ale anxietati de separare sau ale timiditatii.

La varsta de 7 ani continua sa se joace doar cu copii de acelasi sex. Devine selectiv, facandu-si prieteni a caror companie o prefera. Initiaza jocuri complexe, cu reguli.

Fiind perioada in care copilul incepe sa mearga la scoala este nevoie de suportul dumneavoastra afectiv si comportamental in a-l ajuta sa aiba incredere in el, a-l incuraja intr-un mod prietenos sa se alature grupului de copii, sa vorbeasca si sa se joace cu ceilalti copii.

Il puteti ajuta pe copil sa isi dezvolte abilitatile sociale si de relationare acordandu-i atentie atunci cand vorbeste, astfel el capatand curaj sa se exprime, ducandu-l in locuri de joaca, la ateliere de creativitate si dezvoltare personala pentru copii, lasandu-l sa mearga la circ sau la teatru in cadru organizant cu gradinita.

In procesul de socializare si relationare increderea in sine, imaginea de sine a copilului care incepe sa se consolideze de la varste fragede au o mare importanta.

Nu uitati sa fiti alaturi de copilul dumneavoastra si sa ii raspundeti intr-un mod constructiv nevoilor pe care el le solicita prin cuvinte sau gesturi.

Bibliografie:
Gratiela Sion, "Psihologia varstelor"* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Fobia sociala la copii,  Descopar lumea jucandu-ma,  Atelierul de lucru...,  Cum gestionam...,  Latura serioasa a...,  Completarea instrucţiei...,  Stresul la cei mici...,  Relationarea si...,  Trei cantecele pentru...,  Ateliere de creatie...,  Cunoasteti Drepturile...,  Figurinele de colorat,  Cat timp petrecem cu...,  Limbajele de iubire ale...,  Copilul meu este timid...,  Beneficiile sportului in...,  Top 10 idei de cadouri...,  Anxietatea generalizata...,  Kinodiseea - un...,  Cind incep copiii sa ne...

 
SUS