Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiMetodologia educatiei copiilorAbandonul scolar
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,18
74 voturi
3822 afisări
img
img
img
img img img img img

Abandonul scolar

Articol adăugat de STELA NEGUT  Offline la 18 iunie 2009


Abandonul scolar este tot mai des in Romania din cauza saraciei.

În România, interesul pentru învăţământ a fost şi - inca - este foarte mare. În societatea tradiţională românească, învăţământul a fost perceput ca o modalitate posibilă de ascensiune socială pentru tinerii înzestraţi.

În societatea socialistă, şcoala era singura modalitate de promovare socio-profesională. Acest fapt este atestat atât de cuprinderea populaţiei în diverse forme de pregătire şcolară, cât şi de interesul manifestat pentru educaţie.

După Revoluţie însă, participarea şcolară are de înfruntat numeroase presiuni adverse. Există o tendinţă îngrijorătoare de scădere a participării şcolare chiar la nivelul şcolii primare. Dificultatea de a obţine rechizitele necesare, nevoia de a avea îmbrăcăminte decentă corespunzătoare, dezorganizarea produsă de sărăcie, antrenarea copiilor în diverse forme de câştig (cerşitul, mici servicii aduse pe stradă care, de asemenea, au mai mult semnificaţia cerşitului), pierderea sensului şcolii pentru succesul în viaţă, sunt factori care presează negativ asupra participării şcolare.

Inadaptarea şcolară este o problemă majoră a învăţamântului şi sănătăţii în lumea contemporană, agravarea ei fiind determinată în primul rând de dinamica proceselor sociale actuale. Inadaptarea comportamentală a unor elevi vizează, în principal, tulburările de relaţionare a elevilor în cauză cu părinţii, profesorii, colegii şi încălcarea regulilor colectivităţilor şcolare sau extraşcolare. Paleta acestor tulburări cuprinde atât modificări comportamentale mai puţin grave sub aspect juridic, dar supărătoare, de tipul: minciună, inconsecvenţă comportamentală, violenţă verbală, copiatul la ore, fumatul ostentativ, bruscarea de către băieţi a fetelor, refuzul de a saluta, diferite atitudini nonconformiste; cât şi abaterile grave de la normele morale şi legislaţia penală, cum sunt: furtul repetat, cerşetoria, vagabondajul, actele de spargere sau tâlhărie, consumul curent de alcool sau droguri, prostituţie etc.

Frecvenţa eşecului în mediile şcolare şi, mai ales, cronicizarea acestui fenomen este periculoasă, deoarece el determină efecte negative atât în plan psihologic individual, respectiv o alterare a imaginii de sine a elevului în cauză, care îşi va pierde tot mai mult încrederea în propriile posibilităţi şi va ajunge să dezvolte o teamă faţă de eşec, cât şi în plan social, fiindcă un eşec şcolar permanentizat “stigmatizează”, induce o marginalizare socială a elevului în cauză prin limitarea dreptului elevului la o calificare profesională autentică şi la exercitarea unor roluri sociale apreciate şi recunoscute ca fiind valorizante pentru personalitate.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
La revedere gradinita!,  Două noi filme educative...,  Mama, de ce ma dai ?!,  Copiii abandonati ai...,  Legenda Neamului Romanesc,  Obiceiuri de Pasti in...,  Soc : cum putem muri si...,  Legenda Muresului si...,  Prima zi de scoala,  Spitalele romanesti - un...,  Scoala ursilor,  Ca sa nu ma mai certi,...,  Vacanta de vara,  Completarea instrucţiei...,  Importanţa lecturii...

 
SUS