Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiEnciclopedia celor miciCele mai importante inventii ale secolului al XX-lea
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,43
65 voturi
31105 afisări
img
img
img
img img img img img

Cele mai importante inventii ale secolului al XX-lea

Articol adăugat de Laura Ciobotaru  Offline la 02 iulie 2009


Cele mai importante inventii ale secolului trecut sunt: avionul, tancul, combustibilul lichid pentru rachete, robotul, bomba atomica, panourile solare, laserul, computerul, inima artificiala si clonarea.

Din pacate, unele dintre acestea au fost create de om in scopul distrugerii oamenilor (tancul, bomba atomica si chiar avionul) insa au intrat totusi in istoria omenirii.

Avionul
A aparut la inceputul secolului XX si a evoluat rapid intr-o perioadă de 50 de ani, folosind pentru propulsie motoare cu ardere interna, motoare cu reactie si rachete.

Tancul
Tancul s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente inventii pentru cel de-al doilea razboi mondial. Prima actiune militara in timpul careia s-au folosit tancurile a fost insa primul razboi mondial.

Combustibilul lichid pentru rachete
In dimineata zilei de 16 martie 1926, Robert Goddard, cercetator stiintific in domeniul spatial si care a efectuat numeroase experimente pentru a gasi formula ideala pentru combustibilul destinat navelor spatiale, dupa sute de esecuri, a apasat butonul de pornire al motorului si racheta s-a ridicat cativa metri deasupra solului.

Robotii
Totul a inceput in 1938, atunci cand William Pollard si Harold Roselund au inventat un dispozitiv de vopsire automat. Dispozitivul cu pricina este considerat si astazi ca fiind primul robot din lume. In anul urmator, Westinghouse Corporation a construit doi roboti pentru expozitia World's Fair. Cu toate ca acestia nu au fost utilizati in nici un domeniu de activitate au fost si sunt considerate primele dispozitive capabile sa execute anumite sarcini pe baza unor comenzi programate.

Bomba atomica
Armele nucleare s-au folosit impotriva oamenilor doar de doua ori, si anume in jurul incheierii celui de-al doilea razboi mondial , cand SUA au aruncat cate o singura bomba atomica cu fisiune asupra oraselor japoneze Hirosima si Nagasaki. Primul eveniment a avut loc in dimineata zilei de 6 august 1945, când SUA au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, cu codul "Little Boy" (Baietelul), asupra orasului Hirosima. Al doilea eveniment a avut loc dupa trei zile, la 9 augusr 1945, cand un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, cu codul "Fat Man" (Grasul), a fost aruncat asupra orasului Nagasaki . Norul, sau "ciuperca" acestei bombe s-a inaltat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei.


Panourile solare
In 1954, Bell Labs anunta intr-o conferinta de presa crearea primei celule fotovoltaice. La 2 decembrie 2000, Statia Spatiala Internationala si-a primit cadoul de Craciun un pic mai devreme: doua panouri fotovoltaice care captand razele solare le-au transformat in energia electrica atat de necesara statiei orbitale.

Laserul
LASER - Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (amplificarea luminii prin emisia stimulata a radiatiei). Einstein poate fi considerat parintele laserului. Cu 80 de ani in urma el a castigat premiul Nobel pentru cercetarile sale asupra efectului fotoelectric.
Desi Einstein nu a inventat laserul munca sa a creat fundatia. Tot ce a mai trebuit a fost ca cineva sa gasesca atomii potriviti si sa foloseasca oglinzi pentru a ajuta emisia stimulata.
Laserul cu microunde
Acest laser a fost inventat de Townes si Shawlow in 1954.
Raza de amoniac trece printr-un concentrator electrostatic pentru a separa moleculele aflate pe nivele energetice superioare.


Computerul personal
Steve Job si Steve Wazniak au creat primul computer personal in garajul lor. Si inventia lor a revolutionat cu adevarat lumea. In 1976, Apple Computers a creat computerul de birou.

Inima artificiala
Dr. Robert Jarvik, unul dintre cei mai batrani membrii ai echipei de cercetatori care au creat stimulatorul cardiac, a realizat in 1982, prima inima artificiala operationala, Jarvik-7, care i-a fost implantata pacientului Barney Clark. Folosind un sistem de pompe hidraulice, Jarvik - 7 a pompat sangele in sistemul circulator al pacientului.

Clonarea
Primele cercetari in domeniul genetic si primele descoperi importante au fost atribuite fara nici un fel de dubii dr. Ian Wilmut si echipei sale din cadrul Institutului Roslin. Aceleiasi echipe i se atribuie meritul de a fi efectuat cu succes primul experimente in domeniul clonarii: este vorba despre prima oaie clonata in 1996 pe nume Dolly

Televizorul
In 1927, Philo, in varsta de numai 20 de ani, a transmis primele imagini electronice in laboratorul lui din San Francisco. Imaginile au fost o simpla linie neagra care doar a fost rotita ca sa se vada daca televiziunea poate inregistra si produce miscarea ei. Prima televiziune nu a avut sunet si imaginea era alb-negru, fara alte culori.
In 1926, John Logie Baird, un inginer scotian, a fost primul care a realizat o transmisie televizata folosind televiziunea mecanica; el isi incepuse cercetarile inca din 1924.


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Scurt tratat de pozne si...,  Maria, fetita care a...,  Kinodiseea - un...,  Poezii din folclorul...,  Crema Cu Miere...,  Closca cu sapte pui,  Mami, tati, vreau si eu...,  25 de sfaturi pe care un...,  Turtite insiropate,  Cum sa pretuiasca banii,  Zbor liber....,  Budinca de lamaie,  Figurinele de colorat,  Beneficiile sportului in...,  Cat timp petrecem cu...,  Top 10 idei de cadouri...,  Limbajele de iubire ale...

 
SUS