Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiBiblioteca copiluluiPretuiti-l pe Eminescu !
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
56 voturi
1888 afisări
img
img
img
img img img img img

Pretuiti-l pe Eminescu !

Articol adăugat de Floare Dragos-Roman  Offline la 10 februarie 2011*


Cateva cuvinte-drept omagiu, poetului nostru national MIHAI EMINESCU

Nu pot sa nu va impartasesc si voua, prieteni de pe “ceimici.ro”, fiind voi chiar si mai mari, parinti si bunici adica, emotiile ce m-au coplesit intotdeauna pe 15 ianuarie, cand il sarbatorim pe cel ce-a fost, este si va fi mereu, marele nostru EMINESCU.
L-am studiat serios in scoala, prin multe ore afectate genialei sale opere, lucru care, din pacate, nu se intampla astazi.
Invatam cu placere poeziile lui si-n gimnaziu, si-n liceu, profesorii reusind chiar de la primele lectii despre poet, sa ne induca interesul, apoi pasiunea pentru el si opera sa.
Mi-aduc bine aminte ca am memorat foarte multe din poeziile sale, unele la recomandarea dascalului de romana (Scrisoarea III, Imparat si proletar, Floare albastra, Pe langa plopii fara soti, Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie?), altele din proprie initiativa (Epigonii, Glossa, Luceafarul, aproape in intregime), pur si simplu pentru ca mi-au placut. Eminescu este unic si merita studiat oricand!
Diafanul sau inefabilul vibreaza  si-ti fac inima sa tresalte, citind sau recitind  “Atat de frageda te-asemeni cu floarea alba de cires”, primesti o lectie de smerenie prin versuri ca: “-Tu esti Mircea?/-Da-mparate…”, dorul de cineva departe dus te rapune si pe tine, rememorand “O, mama, dulce mama, din negura de vremi…” s. a. m.d….
Cei “mari” ascultati-ma, va rog, si plonjati cateva momente in anii copilariei, reamintindu-va ce-a-nsemnat lectia despre Eminescu pentru noi, generatiile mai vechi si nu uitati sa-l faceti cunoscut si inteles si copiilor, nepotilor vostri, pe langa ceea ce scoala le ofera la ora actuala despre el!
Pe onoratii dascali (de sunt si din acestia printre cititorii site-ului), i-as incuraja, daca-mi este permis, sa le mai dea elevilor sa memoreze cate-o poezie, doua  de Eminescu, in afara celor prevazute de programa scolara, sa-l citeasca impreuna, sa discute despre el si sa fie mandri ca-i al nostru, al romanilor.
“Fara Eminescu am fi altfel si mai saraci” (T. Vianu).


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Poezii de Mihai Eminescu,  Sf. Maria in urbea lui...,  Sub aria cosinusului,  The best of me,  De ziua invatatoarei ,  Frumosul meu EU,  Poezii in limba engleza,  Poezie de Paste,  Paza buna,  Sufar in tacere,  Regina Iernii,  Glas de copil,  Mai tii minte?,  Rază de lumină,  Chip de inger,  Poezioare de la Andra,  Steluta stralucitoare

 
SUS