Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiAlte minuni ale lumiiOrasul antic Teotihuacan – acolo unde oamenii devin zei
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,01
325 voturi
3632 afisări
img
img
img
img img img img img

Orasul antic Teotihuacan – acolo unde oamenii devin zei

Articol adăugat de D Andreea  Offline la 11 mai 2009


Unul dintre misterele Mexicului si o minune a lumii noi o reprezinta anticul oras Teotihuacan. Orasul zeului Quetzalkoatl denumit ulterior, Orasul Zeilor, este situat la 50 de kilometri distanta de orasul Mexico City.

Dezvoltarea si decaderea Imperiului Teotihuacan coincide cu istoria Imperiului Roman (600 i.H - 650 d.H). Numele de Teotihuacan inseamna “acolo unde oamenii devin zei”.
Constructori necunoscuti au inceput sa ridice un oras al carui plan seamana cu o tabla de sah, constand intr-un ansamblu de temple, o strada pentru procesiuni flancata de palate, piete publice si zone rezidentiale. Orasul era mare si acoperea o suprafata de 20 km/p.
Palatele inaltilor demnitari aveau etaj si erau de un lux uluitor. Casele celor mai instariti erau din piatra si mortar si unele erau decorate cu fresce infatisand animale si diferiti zei, executate in nuante vii de albastru, verde, rosu si galben. Locuintele marii majoritati erau foarte rudimentare: colibe acoperite cu stuf, cu pereti din trestie si lut. Mobilierul era in toate cazurile reduse la minim.

S-au folosit 2 milioane de tone de pamant batut, bazalt si alte materiale pentru ridicarea unui munte semanand cu un con vulcanic, asa-numita Priramida Soarelui. In varf, piramida se termina cu un templu, care a supravietuit in timp eroziunii si cutremurelor, inchinat probabil Soarelui. Dincolo de Piramida Soarelui se inalta Piramida Lunii, mai mica, avand putin peste 46 de metri inaltime. Varful celor doua piramide se afla insa la acelasi nivel, caci cea de a doua este asezata pe un teren inalt.

In sec. I d. Hr, populatia din Teotihuacan a ridicat asa numitul templu al lui Quetzalkoatl, in varful caruia se afla statui de piatra gigantice intruchipand sarpele cu pene – Quetzalkoatl si pe zeul ploii – Tlaloc.
Teotihuacan nu este doar un oras monumental, ci este si un oras unde picturile murale permit vizitatorilor sa intre intr-o lume a figurilor zeilor mitologici. Arta Teotihuacan nu se termina doar in manifestari externe ci creaza o lume interna a obiectelor de ceremonii, care conservate de-alungul secolelor scot la lumina un nivel de perfectiune


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Machu Picchu,  Autostrada Panamericana...,  Lahore,  Statuia lui Zeus din...,  Chichen-Itza ,  Mausoleul din Halicarnas ,  Farul din Alexandria,  Templul Artemisei din...,  Fez - un fel de Mecca al...,  Colosul din Rodos,  Acropole - muntele sacru...,  Misterul Triunghiului...,  Misterioasele desene de...,  Opera din Sydney,  Orasul Lipitanilor,  Spis - Slovacia,  Minunea luminii din...,  Gradinile suspendate ale...,  Piramida lui Keops,  Cristos Rascumparatorul

 
SUS