Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiAlte minuni ale lumiiMisterul Triunghiului Bermudelor
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,91
52 voturi
10475 afisări
img
img
img
img img img img img

Misterul Triunghiului Bermudelor

Articol adăugat de Elena Crestescu  Offline la 15 iulie 2009


Triunghiul Bermudelor (cunoscut si sub numele de Triunghiul Diavolului) este o zona triunghiulara din Oceanul Atlantic marginita la extremitati de Miami, Bermuda si Puerto Ri

Triunghiul Bermudelor (cunoscut si sub numele de Triunghiul Diavolului) este o zona triunghiulara din Oceanul Atlantic marginita la extremitati de Miami, Bermuda si Puerto Rico. Legenda spune ca multi oameni, ambarcatiuni si avioane au disparut in mod misterios in aceasta zona. Câti au disparut depinde insa de cine face localizarea si numararea. Dimensiunea triunghiului variaza intre 500 000 de mile patrate pâna la de trei ori mai mult in functie de imaginatia autorului. (Unii includ si Insulele Azore, Golful Mexic si Indiile de Vest in triunghi.) Dupa unii misterul ar data din timpul lui Columb. Chiar si asa, estimarile variaza intre 200 si 1 000 de incidente in ultimii 500 de ani. Howard Rosenberg sustine ca in 1973 Paza de Coasta SUA a raspuns la peste 8 000 de cereri de ajutor in zona si ca peste 50 vase si 20 avioane s-au scufundat in Triunghiul Bermudelor in ultimul secol.
Multe teorii au fost promulgate despre Triunghiul Bermudelor pentru a explica extraordinarul mister al disparitiei acestor vase si avioane. Extraterestrii malefici, cristale reziduale din Atlantida, oameni rai cu aparate antigravitationale sau alte tehnologii ciudate, vortexuri catre o a patra dimensiune sunt ipotezele favorite ale scriitorilor de proza fantastica. Câmpuri magnetice ciudate si flatulentele oceanice (gaz metan provenit de pe fundul oceanului) sunt explicatiile preferate de mintile mai tehnice. Conditii meteorologice (furtuni, uragane, tzunami, cutremure, valuri mari, curenti, etc.), nenoroc, pirati, incarcaturi explozive, navigatori incompetenti si alte cauze umane si naturale sunt explicatiile date de investigatorii mai sceptici.

Exista persoane sceptice care afirma ca faptele d Triunghiul Bermudelor nu confirma legenda, ca nu exista un mister ce necesita rezolvare si nimic nu trebuie explicat. Numarul epavelor din zona nu este extraordinar de mare daca tinem cont de dimensiunile acesteia, locatia si traficul din zona. Multe dintre vasele si avioanele care au fost identificate ca fiind disparute in Triunghiul Bermudelor nu au fost acolo deloc. Investigatiile nu au prezentat inca dovezi stiintifice ale existentei unui fenomen neobisnuit implicat in disparitii. Prin urmare orice explicatie, inclusiv cele stiintifice cum ar fi cele bazate pe eliberarea de gaz metan de pe fundul oceanului, anomalii magnetice, etc. nu sunt necesare. Adevaratul mister este cum a devenit Triunghiul Bermudelor un mister.

Legenda moderna a Triunghiului Bermudelor a aparut curând dupa ce cinci avioane ale armatei au disparut intr-o misiune de antrenament in timpul unei furtuni puternice in 1945. Cea mai logica explicatie pentru aceasta disparitie este aceea ca compasul pilotului principal lt. Charles Taylor s-a defectat. Avioanele de antrenament nu erau echipate cu instrumente de navigare care sa functioneze bine. Grupul a fost dezorientat si pur si simplu a ramas fara combustibil. Nici o forta misterioasa nu a fost implicata cu exceptia efectului misterioasei forte a gravitatiei asupra avioanelor fara combustibil. Este adevarat ca unul de avioanele din misiunea de salvare a explodat la scurt timp dupa decolare dar aceasta s-a datorat mai de graba unui rezervor defect decât unei forte misterioase.

De-a lungul anilor au aparut zeci de articole, carti si programe de televiziune promovând misterul Triunghiului Bermudelor. In urma studierii materialelor existente Larry Kushe a descoperit ca putini au realizat investigatii asupra misterului, multi multumindu-se doar sa transmita mai departe speculatiile predecesorilor ca si cum acestea ar fi fost adevaruri incontestabile. Nimeni nu a ajutat mai mult la crearea acestui mit decât Charles Berlitz care a scris un bestseller cu acest subiect in 1974. Dupa examinarea unui raport oficial de peste 400 pagini al Comisiei de Investigatii a Marinei referitor la disparitia avioanelor din 1945 Kushe a descoperit ca Comisia nu era uimita deloc de incident si nu a mentionat presupusele transmisii radio citate de Berlitz in cartea sa. Dupa spusele lui Kushe, ce nu a fost gresit interpretat de Berlitz a fost inventat. Kushe scrie: ,,Daca Berlitz afirma ca un vapor era de culoare rosie sansele ca acesta sa fii fost de oricare alta culoare sunt aproape o certitudine.” Berlitz insa nu a inventat numele, acesta i-a fost dat de Vincent Gaddis in ,,Mortalul Triunghi al Bermudelor” aparuta in numarul din februarie 1964 al revistei Argosy care era dedicata fictiunii.

Pe scurt, misterul Triunghiului Bermudelor a devenit un mister doar datorita mass-mediei care a transmis fara a cerceta speculatiile conform carora ceva misterios se petrece in Oceanul Atlantic.img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Chichen-Itza ,  Orasul antic Teotihuacan...,  Machu Picchu,  Misterioasele desene de...

 
SUS