Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiAlte minuni ale lumiiMarele Zid Chinezesc
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,36
252 voturi
8712 afisări
img
img
img
img img img img img

Marele Zid Chinezesc

Articol adăugat de D Andreea  Offline


Una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne este Marele Zid Chinezesc.

Constructie gigantica a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoara 6 400 de kilometri lungime, este prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 8 metri si o latime de 6,5 metri meritandu-si statutul de “cel mai lung zid de pe Terra”.

Marele Zid a fost construit ca fortificatie defensiva de catre cele trei state: Yan, Zhao si Qin. In timpul ultimelor dinastii, marele zid a fost frecvent extins si reparat. Initial a fost construit ca segmente de zid independente pentru diferite state, devenind “Marele” zid abia la Dinastia Qin. Imparatul Qin Shihuang a fost primul care a reusit sa uneasca toate zidurile pentru a infrunta invaziile din nord ale hunilor, dupa unificarea Chinei. De atunci Marele Zid reprezinta monumentul natiunii chineze de-a lungul istoriei.

 Pentru a-si proteja statul pe care il unificase, primul imparat al Chinei, Qin (221-210 i.Hr.) porunceste sa fie legate intre ele fortificatii cladite de predecesorii sai. Astfel va inainta atat spre est cat si spre vest, pe o lungime totala de circa 5000 kilometri, realizand cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. In timpul urmatoarei dinastii, Han, zidul a fost din nou prelungit spre est si spre vest pana la o lungime de 10 000 kilometri lungime.

 Suferind stricaciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refacut pe circa 6400 kilometri in timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat si capitala statului la Beijing.

Constructia in sine ramane un mare mister. Pavat cu piatra, era folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial. Marele Zid incepe de la Shanhaiguan Pass, in est, si se intinde pana la Jiayuguan Pass in vest, traversand regiuni ale Liaoning, Hebei, Beijing, Tianjin, Shanxi, Inner Mongolia, Ningxia, Shaanxi si Gansu. Marele Zid Chinezesc este un element de baza al mitologiei chinezesti si al simbolisticii populare. Cea mai populara legenda povesteste despre prabusirea unei sectiuni a Marelui Zid , cauzata de plansul amarnic al lui Meng Jiangnu dupa moartea sotului ei.

Mai exista o ciudatenie legata de Marele Zid: de-a lungul anilor s-a speculat mult ideea ca aceasta este singura constructie vizibila de pe Luna. Adevarul este ca zidul nu se vede nici macar de la 500 Km distanta de Pamant, ceea ce inseamana 0,1% din distanta pana la Luna. Deci nu e surprinzator ca nici un astronaut care a fost pe Luna nu a raportat ca ar fi vazut Zidul.

Lasat in parasire incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monumet istoric al Chinei.

Dupa o expertiza desfasurata in 45 de zile pe 101 sectiuni ale Marelui Zid in diferite regiuni, Academia Marelui Zid Chinezesc a declarat in decembrie 2002 ca fortele naturii si amprenta umana destructiva cauzeaza reducerea graduala a intinderii lui, intr-un ritm ingrijorator.

 img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Colosseumul din Roma,  Cetatea Petra,  Taj Mahal,  Cristos Rascumparatorul,  Mausoleul din Halicarnas ,  Chichen-Itza ,  Machu Picchu,  Colosul din Rodos,  Zodiacul chinezesc al...,  Statuia lui Zeus din...,  Farul din Alexandria,  Gradinile suspendate ale...,  Piramida lui Keops,  Fez - un fel de Mecca al...,  Templul Artemisei din...,  Impresii de calatorie in...,  Furnici in copac,  Lego,  Jucarii facute de copii,  Copilaria, varsta...

 
SUS