Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiAlte minuni ale lumiiDelta Dunarii - Paradisul Romaniei
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,90
39 voturi
6096 afisări
img
img
img
img img img img img

Delta Dunarii - Paradisul Romaniei

Articol adăugat de D Andreea  Offline la 17 iulie 2009


Un paradis de ape si vegetatie...

La capatul celor 2.860 de km pe care-i strabate de la izvoare, din Muntii Padurea Neagra, din Germania, si pana la Marea Neagra, Dunarea cladeste, de mai bine de 12.000 de ani, una dintre cele mai reprezentative si mai frumoase delte din Europa si chiar din lume – Delta Dunarii.
Delta Dunarii poate fi considera una dintre minunile lumii. Este incredibil ca un loc aproape neatins de mana omului inca exista astazi.

Delta Dunarii reprezinta o regiune joasa care acum 10.000 de ani, in urma ridicarii nivelului apelor Marii Negre, a fost transformata intr-un golf. Aluviunile transportate de Dunare si cele aduse de curentii marini au creat bancuri de nisip desfasurate de la vest la est si, respectiv, de la nord la sud. Cand acestea au atins suprafata apei, in golf a aparut uscatul, respectiv grindurile (cu dimensiuni variabile) incadrate de canale prin care se scurgeau apele fluviului.

Delta e un loc care nu seamana cu nimic altceva: aici sunetele, miresmele si peisajele sunt aparte, nu exista nimic artificial. Un labirint impresionant de canale, mlastini, lacuri, paduri cu aspect tropical, toate aflate intr-o continua schimbare, alcatuiesc impreuna un macrositem complex, dar sensibil si fragil in acelasi timp.
Oamenii deltei sunt si ei minunati, pentru ca doar oamenii suficient de curajosi si de rezistenti pot trai in Delta, unde uneori singura modalitate de deplasare este cu barca, unde nu exista electricitate si nici apa curenta. Oamenii Deltei sunt aici de generatii intregi si au mostenit practic abilitatea de a trai izolati, inconjurati de ape si de a se hrani numai cu peste.

Un alt aspect de luat in seama cand vorbim despre Delta ar fi bucataria delicioasa. Nicaieri nu veti gasi un bors de peste ca in Delta si o saramura de crap mai reusita. Secretul bucatariei Deltei sta in faptul ca localnicii folosesc la gatit apa luata direct din Dunare, iar pestele este intotdeauna proaspat.

Ati mers in Delta ? V-ati dus sau va duceti copiii in Delta ?


img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Sfarsit de vacanta ,  Vacanta de vara,  Chiftelute de peste,  Piure din peste,  CIORBA DE PESTE,  File de chefal cu...,  Peste inabusit cu legume...,  Salau in sos de unt,  Peste cu lamaie la cuptor,  Calutul de Mare - o...,  Peste cu morcov si...,  Budinca de lamaie

 
SUS