Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiAlte minuni ale lumiiColosseumul din Roma
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,20
233 voturi
10411 afisări
img
img
img
img img img img img

Colosseumul din Roma

Articol adăugat de D Andreea  Offline


Colosseumul este probabil cea mai impresionantă clădire a Imperiului Roman. Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcţie a vremurilor sale. Astăzi este cel mai mare amfiteatru antic ce poate fi vizitat.

 Numele sau vine de la gigantica statuie a lui Nero, Colossus, situata in imediata sa apropiere. Constructia a inceput in anul 72 si s-a terminat 8 ani mai traziu, cand 100 de zile de festivitati i-au marcat inaugurarea. Colosseumul avea, pentru acele timpuri, o uriasa capacitate. El putea adaposti 50.000 de spectatori adunati aici pentru a urmari spectacole, adesea foarte crude, dar care erau primite cu un deosebit entuziasm. Acestea includeau lupte intre gladiatori - de obicei sclavi special antrenati, lupte cu animale salbatice fioroase aduse la Roma din cele mai indepartate colturi ale Imperiului si chiar simulari de lupte navale, moment in care arena era umpluta cu apa.

Cladirea este o dovada de indemanare tehnica si imaginatie a constructorilor romani. De exemplu exista un sistem de copertine care protejau spectatorii de ploaie sau arsita soarelui. Fixate pe suporturi inalte, ele, mai exact ramasite ale lor, mai pot fi vazute in unele portiuni. Ca mai toate constructiile de acest gen, Colosseumul a avut mult de suferit de pe urma ploilor sau cutremurelor si chiar datorita oamenilor care nu s-au sfiit sa-i fure marmura, dandu-i alte intrebuintari...

Ingeniozitatea constructorilor a ramas insa evidenta. Intrarile si iesirile spectatorilor se faceau rapid, fiind asigurate de 80 de deschideri create in acest scop la parter. Fiecare indica sectorul si locul cautat de spectator, avand rezervari pentru diferite categorii sociale. Prima dintre acestea era detinuta de rege si suita sa. Galeria din varf era pentru oamenii obisnuiti si femeile fara rang. Arena reprezenta un sistem complex cu subsoluri, diferite mecanisme si coridoare de trecere pentru gladiatori si animalele salbatice. Drumul pana la statuia lui Nero este marcat de placi de marmura.

 img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Marele Zid Chinezesc,  Cetatea Petra,  Taj Mahal,  Cristos Rascumparatorul,  Mausoleul din Halicarnas ,  Chichen-Itza ,  Machu Picchu,  Colosul din Rodos,  Statuia lui Zeus din...,  Farul din Alexandria,  Gradinile suspendate ale...,  Piramida lui Keops,  Fez - un fel de Mecca al...,  Templul Artemisei din...,  Misterioasele desene de...,  Lego,  Jucarii facute de copii,  Copilaria, varsta...,  Lahore,  Minunea luminii din...

 
SUS