Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiActivitati artisticeTeatrul - arta care a inceput sa apuna?
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,57
34 voturi
2902 afisări
img
img
img
img img img img img

Teatrul - arta care a inceput sa apuna?

Articol adăugat de Mirela Regneala  Offline la 03 februarie 2010*


Am uitat de teatru, de serile de marti seara de teatru de pe micile ecrane,de serile de teatru radiofonic de luni si marti seara? Am uitat ca si noi am fost copii si am mers la teatru?

   Pentru noi dar si pentru copii reprezinta un moment artistic. Simti in acelas timp ceea ce autorul a vrut sa transmita mesajul acelui basm, roman, nuvela.
    Si noi am fost copii si dar am avut parte de mai multe reprezentatii teatrale unde ne intalneam cu personajele noastre preferate.
    In ziua de azi teatrele sunt goale pentru ca pasiunea pentru teatru a fost inlocuita cu jocurile de calculator, cu moda si cam atat.
     Reprezentatiile teatrale pentru copii, sau teatrele de papusi au inceput sa dispara, la fel si de pe micile ecrane, acestea fiind inlocuite doar cu aceleasi desene animate si filme  care se tot repeat iar copii nostril sunt fascinatii de ele. Unde sunt reprezentatiile teatrale ca: Vrajitorul din Oz, Lizuca si Patrocle, Alice in tara minunilor, La Medeleni, Scufita Rosie, Capra cu trei iezi, Soacra cu trei nurori, Praslea cel voinic si merele de aur, etc. Au disparut au ramas intr-o carte ce este citita la gradinita sau de parinti ori bunici.                    
     Reprezentatiile teatrale de marti seara de pe micile ecrane? Copiii nostri nu mai au parte  de aceste bucurii artistice, decat daca sunt oameni care incearca si solicita ajutorul actorilor pentru o reprezentatie asa cum nu am mai facut-o demult in timpuri mai tulburi dar bune, cand se auzeau aplauzele si se cerea actorilor sa repete o particica din ceea ce au prestat si au starnit rasul . Azi teatrele au ajuns sa aiba una, doua sau chiar trei reprezentatii pe saptamana cu public putin dar dornic sa nu uite ceea ce inseamna teatru.
     Pentru a dezvolta acesta arta, si actorii ar trebui sa-si dea tot concursul dand reprezentatii in aer liber, iar in vacante pot in fiecare sambata si duminica in concurs cu primariile si casele de cultura din fiecare localitate sa stabileasca ore rezonabile pentru piese de teatru atat pentru copii cat si pentru adulti.
      Cu parere de rau o spun pentru unii, dar cu bucurie atunci cand copilul meu este fericit atunci cand aude ca merge la teatru . Atata elan si entuziasm pentru un copil mai putin vezi. Nici macar nu se misca, sta in piciore si priveste reprezentatia teatrala, decorul si tinuta. Cand se sfarseste imi spune mai stam putin poate nu s-a terminat.
      In alte partii ale lumii spectacolelel in aer liber din primavera pana in toamna si chiar si iarna  in sala mare a primariei din localitatea respective aceste spectacole continua. Programul incepe la ora 8 -12 pentru cei mai mici spectatorii teatru, dans, cantec, poezie, si jocuri, mai apoi pentru adolescenti incepand cu ora 12-16, iar mai apoi pentru cei mai in varsta ( 60 – 80 ani) incepand cu ora16- 20 si nu in ultim rand pentru  adulti ( 26 – 59 ani) incepand cu ora 20 – 24. Asa bune sunt spectacolele incat fiecare se poate distra si relaxa pe masura.
       Regret ca acest lucru nu se intampla si la noi (toate aceste reprezentatii sunt date fara a plati un bilet este un scop bine definit pentru toate categoriile de varsta).
        Copiii nostri sunt saturati de desene animate si seriale care se tot repeta, unde ceea ce vad incearca sa reproduca melodii, sa se imbrace ca Hanna Montana, Spioanele, etc., dar de Dumbrava minunata, de soacra cu trei nurori, de Praslea cel voinic, de Ileana Cosanzeana, de Vrajotorul din Oz, de Alice in Tata minunilor de serialele istorice precum Ciresarii, Amintiri din copilarie etc., nu stiu nimic.
        Interesul pentru arta incepe sa apuna, iar pentru a straluci ar trebui si primariile in colaborare cu teatrele din tara sa acorde un ajutor pentru ceea ce numim arta in adevaratul sens al cuvantului.
 


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
La teatrul de papusi,  Filme de vazut impreuna...,  Teatrul Cosmic,  Importanta cartilor in...,  Celebrele Papusi Muppets,  Miscarea in aer liber,  Curiozitati in arta,  Bonsai, arta din copaci,  Origami - arta plierii...,  Cum gestionam...,  Papusile Helen Kish,  Papusile ceramice -...,  Bebelusii de lut -...,  Oferiti-le libertate,  Cele mai elegante papusi...

 
SUS