Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleEducatia copiluluiActivitati artisticeOrigami - arta plierii hartiei colorate
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,35
473 voturi
74720 afisări
img
img
img
img img img img img

Origami - arta plierii hartiei colorate

Articol adăugat de D Andreea  Offline la 26 aprilie 2009


Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în forme decorative abstracte.

Nu s-a stabilit exact dacă istoria artei origami începe în China sau în Japonia. Unii susţin că origami  a aparut în China imediat după inventarea hârtiei şi că a fost dus în Japonia de către călugării budişti. La origini,  origami era o tehnică de împăturire a hârtiei pentru diverse ritualuri.
Începând cu secolul întâi al erei noastre, momentul când se presupune că a fost inventată hârtia în China, oamenii acelor meleaguri au îndoit hârtia în diferite forme şi scopuri.
Dar, în Japonia secolului al VI-lea hârtia era un material rar şi preţios, astfel plierea hârtiei a fost practicată la început doar de către familiile nobiliare. Dezvoltarea comerţului a dus la răspândirea hârtiei în Japonia, iar origami a devenit o artă accesibilă atât celor bogaţi cât şi japonezilor obişnuiţi. Datorită specificului culturii japoneze, care sublinia respectul pentru cruţarea naturii, practicanţii nu au uitat niciodată să economisească până şi hârtia folosită în arta origami, astfel rezultând impresionante modele miniaturale de origami.
În secolul al XVI-lea  origami pătrunde în Europa, în Franţa şi în Spania, sub forma unor mici păsări de hârtie, cu numele de Cocotte şi, respectiv, pajarita.

Azi, maeştrii origami pot fi găsiţi în multe ţări, iar noile tehnici şi modele pe care aceştia le inventează stau la baza unor modele origami remarcabile. Astfel dacă în trecut a realiza din hârtie o insectă cu corpul segmentat şi multe picioare era dificil, azi se realizează insecte care să aparţină unor anumite specii, cu o anatomie corectă. Pe lângă multe alte tehnici de pliere a hârtiei, este de amintit cea inventată de Akira Yoshizawa, numită “plierea la umed”, în care modelele origami sunt realizate dintr-o hârtie groasă umezită. Această tehnică îi dă posibilitatea artistului origami să incrusteze pe suprafaţa hârtiei diferite motive.
În tara noastra, arta plierii hârtiei face parte doar din segmentul disciplinelor pedagogice care dezvoltă îndemânarea copiilor, uitându-se de latura spirituală pe care această artă o are în ţara ei de origine, Japonia.
Exista simboluri care indica sensurile de împăturire a hârtiei. 9 simboluri, precum împăturirea în vale sau împăturirea în munte, plierea împotriva îndoiturii. Apoi, formele de bază. Pentru fiecare figură există diagrame care descriu modul în care tebuie împăturita hârtia.

Există câteva reguli care trebuie luate în seamă la împăturirea hârtiei:
  • Figurile se vor împături mereu pe o suprafaţă netedă şi plată.
  • Hârtiile se măsoară şi se decupează de fiecare dată foarte exact.
  • Îndoiturile arătate se vor executa cu multă grijă.
  • Întâi se va împături forma de bază care aparţine figurii respective.

 

 

 

 

 img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Nicki Fleming - papusa...,  Alfabetarul Magnetic,  Bebelusii de lut -...,  Familia papusilor Les...,  Oul Magic,  Papusile Momiji,  Nenuco – papusile...,  Super Dollfie ,  Matryoshka - papusa cuib,  Curiozitati in arta,  Bonsai, arta din copaci,  Teatrul - arta care a...,  Cum gestionam...,  Papusile Helen Kish,  Papusile ceramice -...,  Cele mai elegante papusi...,  Copilul meu este timid...,  Papusa din vitrina,  Papagalul vorbitor,  Coccola

 
SUS