Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleCresterea copiluluiInteractiunea cu cel micMama - cuvant universal
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
2 voturi
953 afisări
img
img
img
img img img img img

Mama - cuvant universal

Articol adăugat de Gabriela Elena Dinu  Offline la 10 iunie 2015*


Atunci cand invata sa vorbeasca, copiii dezvolta un comportament cunoscut sub numele de "gangureala", explicat ca o succesiune de sunete aleatorii. Putin mai tarziu acesta evolueaza in ecolalie, adica repetare automata a sunetelor auzite.

Copiii lumii spun "mama" apoape la fel in orice limba. Dincolo de componenta sentimentala, aceeasi pentru toti, si care poate explica universalitatea unui cuvant, lingvistii au si o explicatie stiintifica. "Mama" sau "mom", varianta in engleza, aproape identica, este un cuvant universal din doua motive: sunetul este simplu, iar enuntarea imita miscarea gurii copilului in timp ce este alaptat la san.Lingvistii explica fenomenul prin aceea ca vorbirea este impartita in mai multe categorii, in functie de partile anatomice implicate in pronuntia cuvintelor. Doua dintre cele mai simple forme de enuntare sunt "sunetele labiale" si "sunetele vocale largi". Sunetele labiale sunt realizate exclusiv cu ajutorul buzelor si se regasesc in primele gangureli ale bebelusilor: "buh", "puh", "muh". Specialistii mai spun ca buzele au multe terminatii nervoase, apropierea uneia de cealalta fiind foarte stimulativa pentru copiii mici. Suntelele vocale largi, precum "ahhh" sau "uhhh", sunt frecvente in randul sugarilor dintr-un motiv similar: sunt simplu de obtinut si extrem de satisfacatoare pentru a se juca cu ele. Dar pentru a intelege pe deplin de ce "mama" este un cuvant cu semnificatie universala, trebuie sa descifram modul in care acesta se pronunta. Daca il vei spune acum cu voce tare, vei observa cum buzele se apropie una de alta, corzile vocale incep sa ii dea rezonanta si cum aceasta se mentine pe masura ce gura se deschide. Este miscarea exacta pe care o face gura unui copil in momentul alaptarii la san, cea mai naturala miscare si, implicit, cel mai natural sunet al maternitatii.


* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Tabele de comportament...,  Povestea cuvantului,  5 Metode prin care iti...,  Anul ce urmeaza: 1 An,  Disciplina copilului –...,  Autismul,  Nu uitati in niciun...,  Evitaţi comparaţiile...,  Puterile fabuloase ale...,  Bona, bunici sau...,  Inteligenta emotionala...,  Ziua mamei,  Si dorinta mamei s-a...,  Puterea unei viitoare...,  Grija unei mame,  Hiperprotectia parentala,  BAIAT SAU FATA: Afla ce...,  Beneficiile alaptatului,  Mama casnica sau femeie...,  Sarcina pe saptamani

 
SUS