Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleCresterea copiluluiInteractiunea cu cel micBebelusii, termopanele si condensul
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
10,00
un vot
2345 afisări
img
img
img
img img img img img

Bebelusii, termopanele si condensul

Articol adăugat de Chintoiu Ciprian  Offline la 10 noiembrie 2010*


Odata cu aparitia bebelusului si schimbarea tamplarie cu una cu proprietati de etansare ridicata (Tamplarie PVC, aluminiu sau lemn stratificat) exista riscul aparitiei fenomenului de condens.

Condensul este apa rezultata in urma procesului fizic de transformare de faza a vaporilor de apa din aer din stare gazoasa in stare lichida.
Aparitia condensului tine de doua variabile principale: conditiile ambientale (temperatura ambientala si umiditatea relativa) si gradul de izolare termica pe care il ofera suprafata de separatie intre cele doua medii (coeficientul de transfer termic al acesteia). Aceste marimi pot fi masurate cu ajutorul termometrului pentru determinarea temperaturii ambientale si a higrometrului pentru determinarea umiditatii relative a aerului. 

Factorii care influenteaza aparitia condensului

 • Temperatura mediului ambient
  Riscul de aparitie a condensului creste odata cu scaderea temperaturii ambientale. Incintele incalzite insuficient (sub valorile din plaja de confort, 20-24 C) au un risc relativ crescut de aparitie a condensului pe suprafetele inconjuratoare. Este adevarat ca putem reduce riscul de aparitie a condensului ridicand temperatura dar cu ce eforturi financiare (combustibilul necesar) si sigur nu va fi confortabil sa traim la peste 30-40 C doar pentru a nu avea condens.
 • Vaporii de apa existenti in aerul din cladire
  Sursele principale de apa intr-o incinta sunt: apa degajata de om prin respiratie si transpiratie, apa degajata in bai si bucatarii, apa degajata de rufele puse la uscat, apa degajata la arderea combustibililor lichizi, pentru centrala termica sau aragaz, apa degajata de plante, apa provenita din renovarile camerei pe baza de apa, apa aflata in pereti. Scaderea umiditatii se face in cele mai dese cazuri natural, prin aerisire. Schimbul de aer se va face cu atat mai repede cu cat diferenta de temperatura dintre interior si exterior va fi mai mare (aproximativ 5 minute pe timp de iarna pentru o camera de 30-40mc si mult mai mult vara cand diferentele de temperatura sunt foarte mici). Temperatura scazuta cu care aerul de afara intra in casa nu trebuie sa sperie deoarece e nevoie de o cantitate mica de energie calorica pentru a incalzi aerul cu atat mai mult cu cat acesta va fi mai sarac in continutul de apa. Aerisirea pe durate scurte si frecventa mare ajuta foarte mult la evitarea formarii condensului.
 • Temperatura suprafetei peretelui
  Pentru a reduce riscul de aparitie a condensului, va trebui sa realizam pereti si ferestre cat mai termoizolante. Un perete termoizolat va izola mai bine decat cel mai bun geam termopan, suprafata peretilor va fi mai calda decat suprafata geamului iar riscul de aparitie a condensului va fi mai mare pe suprafata geamului decat pe cea a peretelui. In conditii normale de utilizare, geamurile termopan din foi netratate aroape sigur vor condensa, puterea lor de izolare termica fiind mica. Geamurile termoizolate cu Low-E soft si Argon intre foi, vor rezista la conditiile cele mai severe de climat exterior posibile la noi in tara, atat timp cat vor fi utilizate in conditii normale de interior.


 • * autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
  img img img img img
  img
  img
  img
  img
  img
  img
  img img img img img
  img img img img img
  img
  img
  img
  Comentarii
  Răspunde

  img img img img img
  img
  img
  img
  Atenţie
  - Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
  - Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

  - Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
  img
  img
  img
  img img img img img
  Comentariul tău:
  - Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
  Click aici pentru a te autentifica
  img
  img
  img
  img img img img img
   
  SUS