Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleCresterea copiluluiAlaptareaSi barbatii / tatii pot alapta...
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,52
20 voturi
5409 afisări
img
img
img
img img img img img

Si barbatii / tatii pot alapta...

Articol adăugat de Gabriel Bratu  Offline la 14 iulie 2009


Toata lumea stie cat de important este alaptatul, atat pentru copil cat si pentru mama. Dar v-ati gandit vreodata ca si tatii pot alapta ?! Pentru ca, intr-adevar, si barbatii pot alapta !

Femeile si barbatii au exact acelasi "aparat" fiziologic pentru "fabricarea" de lapte. Singura diferenta ar fi doar faptul ca la mama, glandele mamare sunt putin mai mari.

Femeile intreaba adesea: "Oare pot face destul lapte pentru cel mic daca am sanii mici ?". Ele cred ca marimea are de-a face cu producerea laptelui. Complet eronat. Cantitatea de lapte produs are de-a face doar cu cat de mult suge bebelusul la san, nu cu marimea sanului. Iar asta... este la fel de valabila si pentru barbat.

Cand bebelusul suge la san, se produc hormoni in corpul mamei care fac ca productia de lapte sa creasca. Cu cat bebelusul suge mai mult, cu atat mai mult lapte se produce. Corpul mamei "raspunde" la ceea ce-i cere sugarul. Nimic mai mult, nimic mai putin. Tot ce are de facut un barbat pentru a-si face pieptul sa produca lapte ar fi sa-l lase pe bebelus sa suga la pieptul lui.

Sigur, ideea este oripilanta. Nu suntem obisnuiti sa gandim asa ceva. Dar scopul acestei discutii nu este de a-i convinge pe barbati sa alapteze, ci doar de a informa asupra unor mituri care nu sunt conforme cu realitatea. A da nastere unui copil nu este o conditie pentru producerea de lapte. Multe femei care adopta bebelusi au pornirea de a-i alapta si daca ajung sa o faca vad ca pot produce lapte prin simpla metoda de a-i lasa pe bebelusi sa suga. Iar daca o femeie care nu a fost gravida isi poate face sanii sa produca lapte, asta poate si un barbat.

Dar de ce ar dori un barbat asa ceva ? ne-am putea intreba. Ei bine, tine doar de necesitate. In timpurile stravechi, atunci cand femeia murea si lasa un sugar dupa ea, o doica o inlocuia si ii dadea celui mic sa suga pana cand acesta crestea. Dar daca femeia murea intr-o calatorie impreuna cu barbatul si sugarul ? Cum ar fi putut supravietui copilul ? Exista dovezi istorice in acest sens care ne spun ca barbatii continuau ceea ce nu mai putea face femeia.

In 2002, un ziar publica o stire despre un barbat din Sri Lanka, B. Wijeratne pe numele lui, care si-a alaptat fiica dupa moartea sotiei sale. El a incercat sa-si hraneasca copilul cu lapte praf, dar sugarul nu a vrut sa accepte alternativa. In disperare de cauza, si-a pus copilul la piept, si a inceput sa-l alapteze.

Exploratorul David Livingstone nota, de exemplu, astfel de obiceiuri in Scotia.

Chiar si Biblia vorbeste de asa ceva ! Iata ce gasim in Vechiul Testament:

Numerii, capitolul 11, versetul 12: "Oare eu am zămislit tot poporul acesta şi oare eu l-am născut, de-mi zici: Ia-l în sânul tău, cum ia doica pe copil, şi-l du în pământul pe care cu jurământ l-am făgăduit părinţilor lui?"

Ar mai fi si: Isaia, capitolul 49, versetul 23. Acesta, in traducerea romaneasca, suna astfel: "Regi te vor creşte şi prinţese te vor alăpta. Cu faţa la pământ se vor închina înaintea ta şi vor linge pulberea de pe picioarele tale. Atunci tu vei şti că Eu sunt Domnul, Care nu ruşinează pe cei ce îşi pun nădejdea în El!". Dar ia cititi traducerea engleza: "And kings shall be thy nursing fathers, and their queens thy nursing mothers: they shall bow down to thee with their face toward the earth, and lick up the dust of thy feet; and thou shalt know that I am the LORD: for they shall not be ashamed that wait for me." (Isaiah, 49:23).

Tot din Biblie: Iov, capitolul 21, versetele 23 si 24: "Unul moare, în plinătatea puterii sale, când este înconjurat de fericire şi de pace / Când găleţile îi sunt pline de lapte şi oasele pe care le suge, pline cu măduvă." Iarasi, traducerea romaneasca este nefericita. In engleza gasim astfel: "One dieth in his full strength, being wholly at ease and quiet.  His breasts are full of milk, and his bones are moistened with marrow" (Job, 21:24).

Asadar, chiar Biblia, o carte straveche, sugereaza ca pieptul plin de lapte al barbatului semnifica sanatate deplina si putere mare.

 img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Despre alaptat (1),  Beneficiile alaptatului,  Cateva sfaturi despre...,  Cateva "legende" despre...,  Alimentatia mamei in...,  Lapte de pasare,  Mango Lassi,  Ingrijirea dintisorilor...,  Importanta cartilor in...,  Probleme de alaptare si...,  Nu "utilizati" mancarea...,  Eruptia dentara - ce ma...,  Milk-shake de migdale,  Lapte de migdale,  Iaurt de casa

 
SUS