Logo
img
img
HomeimgArticoleimgGrădiniţeimgConcursuriimgComunitateimgDesene de coloratimgVideoimgJocuriimgConversaţiiimgTeste
AcasăArticoleAlimentatieProbleme de alimentatieSe coc ciresele...
img img img img img
img
img
img
Comentează img Recomandă img
Trimite
img
Tipăreşte
img
9,95
116 voturi
5078 afisări
img
img
img
img img img img img

Se coc ciresele...

Articol adăugat de Floare Dragos-Roman  Offline la 13 mai 2010*


"Fructele tineretii" - ciresele, sunt primele fructe ce se coc, din cursul anului. Pe langa ca sunt delicioase, ele sunt deosebit de benefice sanatatii noastre.
Copiii sunt cei care se bucura cel mai mult cand le vad parguindu-se in crengile ciresil

Da, dragii mei, mari si mici! In aceasta luna, mai spre sfarsitul ei,  vom savura cu  nesat primele fructe ale anului – ambasadorii lunii mai, cum se mai numesc - CIRESELE.  Si vom puta face asta luni de-a randul, pana la sfarsitul lunii august, deci toata vara.  Ce binecuvantare! 

Micute, dragalase si extrem de apetisante, rosii, galbene, albe sau negre, ciresele sunt importante surse de vitamine si minerale pentru organismul nostru. Va e cunoscuta expresia “cireasa din varful tortului”. Metafora nu e gratuita ci, dimpotriva, cea mai potrivita pentru a calitatile speciale, chiar unice ale acestui aliment-medicament – CIRESELE.

70.% apa si 30 % pulpa plina de vitaminele A, B1, B6, C, E, P si minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf, zinc, cupru, mangan), ciresele ne curata organismul si ni-l tonifica, detoxifiindu-l. Atat fructul lor delicios, cat si sucul, este un bun diuretic, laxativ, antiinflamator si remineralizant. Mai mult, consumul de cirese poate preveni riscul aparitiei cancerului de san si de colon, stimuleaza sistemul cardio-vascular si incetineste imbatranirea. Poate, de aceea, se mai numesc si “fructele tineretii”. Ele nu ingrasa, fiind sarace in calorii si li se mai spune si “amagitoare ale foamei”.  Sunt recomandate ca atare si obezilor, precum si in cazul insomniilor ori celor cu dereglari de metabolism. Sunt indicate si-n crizele de guta, de afectiuni renale si artrita. “Campioane” in antioxidanti, stopeaza evolutia infectiilor in organism. Se spune ca 20 de cirese/zi au un efect mai mare ca o aspirina si... fara reactii secundare! Dar ele ne pot infrumuseta si chipul. Cu pasta obtinuta din cateva cirese zdrobite, ne facem o masca pentru fata, aceasta marind elasticitatea pielii. Uleiul din samburii de cirese este activ in combaterea durerilor stomacale si tratarea negilor. Ceaiul din codite de cirese da rezultate bune in afectiuni ale rinichilor si ficatului. Pana si cleiul (guma) de pe scoarta ciresilor sau de pe ramuri, dizolvat in alcool, se foloseste pe piele la rani, taieturi, ulceratii, micoze, pecingine, inflamatii articulare si pentru oprirea hemoragiilor. Si, cu siguranta, consumul de cirese, mai ales in stare proaspata, aduce si alte multe beneficii, in afara celor mentionate de mine!

Aceste fructe-minune se consuma nu numai in stare cruda ci si-n diverse preparate culinare: compoturi, sucuri, cirese, dulceturi, gemuri, ciresata. Compotul, de exemplu, este un remediu pentru starile de indigestie, mai ales la copii. E recomandabil insa ca acestea  sa ni le preparam noi in gospodarie, pentru a le pastra mai bine calitatile naturale.

Atentie, viitoare mamici! Acidul folic din cirese e important in timpul sarcinii si al alaptarii. Deci nu faceti “ economie “ la cirese!

Si acum, ATENTIE, DRAGI COPII! Luna mai e cea mai frumoasa luna a primaverii! Se mai numeste si FLORAR, ceea ce inseamna “luna florilor”.  Dupa somnul lung, de-o iarna, acestea, florile, sunt acum stapanele gradinilor si campurilor. Ele transforma totul intr-un adevarat paradis. Si-n acest paradis de poveste, vei zari, copile drag, ca unii pomi din gradina ta sau a vecinilor si-au impodobit coroana cu cercelusi de-un rosu aprins sau mai pal, spre a fi in ton cu  coloritul viu al florilor din jurul lor. Sunt CIRESII binecuvantati, iar cercelusii din ramurile lor se numesc CIRESE! Acestea, intaile cirese din an, cele de MAI, sunt si vestitoarele  lunii care urmeaza, IUNIE, ce le va purta si numele: CIRESAR. De-acum si pana la sfarsitul verii, cirese vor tot fi, si in gradini, si in piete, si in marketuri. Infrupta-te pe saturate din dulceata lor binefacatoare si prinde-ti cateva si la urechiuse! Si fii fericit!



* autorul declară că acest articol îi aparţine în totalitate.
img img img img img
img
img
img
img
img
img
img img img img img
img img img img img
img
img
img
Comentarii
Răspunde

img img img img img
img
img
img
Atenţie
- Trebuie să te autentifici pentru a putea scrie comentarii
- Nu ai cont? Click aici pentru inregistrare

- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
img
img
img
img img img img img
Comentariul tău:
- Toţi membrii de pe Diseara.Ro se pot loga pe acest site folosind aceleaşi date de utilizator pentru a comenta
Click aici pentru a te autentifica
img
img
img
img img img img img
Articole similare:
Fereste mainile...,  Cum se tratează astenia...,  Top 10 activități...,  MERE COAPTE CU BRANZA DE...,  Primii dintisori,  De ce e bine sa manance...,  Prajitura cu cirese,  Bautura racoritoare...,  Ciresele sunt un dar al...,  Relationarea si...,  Legende despre ghiocei,  Ramas bun, IARNA!,  Sarbatoarea Floriilor -...,  Ateliere de creatie...,  Omul care esti,  Infectiile respiratorii...,  Figurinele de colorat,  Cat timp petrecem cu...,  Anul ce urmeaza: 1 An,  Remedii naturiste pentru...

 
SUS